OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rănită de criză, dezmembrată şi apoi devorată de concurenţi, ABN Amro, cândva una dintre cele mai mari bănci europene, renaşte încet şi îşi recâştigă clienţii cuceriţi de Royal Bank of Scotland (RBS) şi Deutsche Bank.

ABN Amro este una dintre primele bănci străine intrate în România, în 1995. În doar patru ani, instituţia olandeză de credit, specializată pe finanţarea companiilor, a reuşit să-şi majoreze activele de 10 ori şi să ajungă în vârful clasamentului bancar. În ajunul crizei financiare, banca-mamă a fost ruptă în bucăţi şi înghiţită de RBS, Fortis şi Santander. Subsidiara ro­mânească a fost preluată de RBS, care, intrată în criză slăbită de preluarea ostilă a ABN, cât a deţinut-o n-a făcut decât s-o elimine treptat. Acum nici RBS nu mai are afaceri semnificative în Ro­mânia. Fortis, care a preluat opera­ţiunile olandeze ale ABN, s-a prăbuşit.

Acum, guvernul olandez se pregăteşte să privatizeze ce a reuşit să salveze din ABN, iar norocul pare că începe să surâdă.

„Clienţii noştri corporate mari i-au fost alocaţi RBS, iar acum mulţi dintre ei s-au întors la ABN“, spune pentru Financial Times Gerrit Zalm, fostul ministru olandez de finanţe care a preluat conducerea băncii după ce aceasta a fost salvată din criză. După ce RBS şi-a închis divizia de consiliere pentru fuziuni şi achiziţii în urmă cu trei ani, ABN a angajat 70 de persoane din echipa care anterior a lucrat pentru banca olandeză. ABN îşi reconstruieşte operaţiunile pentru companiile mari olandeze.

Însă, spune, Zalm, „pur şi simplu nu avem ambiţia de a recrea vechea ABN. Aceasta ar fi doar nostalgie“.

După ce fuziunea dintre părţile olandeze ale ABN şi Fortis s-a încheiat în 2010, banca a fost forţată să-şi vândă o parte din operaţiunile pentru finan­ţarea companiilor mici şi mijlocii către Deutsche Bank, inclusiv birourile din Amsterdam şi Eindhoven.

„Am luat-o de la început acolo cu o nouă echipă şi cu zero clienţi, iar acum suntem mai mari decât ceea ce am vândut către Deutsche”, spune Zalm. Ca şi RBS, Deutsche a făcut o afacere proastă şi acum îşi micşorează prezenţa din Olanda. Rezultatul este că mulţi clienţi revin la ABN.

Noua bancă se pregăteşte acum să atace poziţia pe care Santader o are în Brazilia.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top