horizon2020

Orizont 2020 este un pilon esențial al inițiativei emblematice „O Uniune a inovării”, a strategiei Europa 2020, care vizează creșterea competitivității Europei la nivel global. Uniunea Europeană este un lider mondial în ceea ce privește numeroase tehnologii, însă se confruntă cu o concurență tot mai acerbă atât din partea puterilor tradiționale, cât și din partea economiilor emergente. Este disponibilă o finanțare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020) – pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanțare le atrage.

Grație finanțărilor oferite de Uniunea Europeană pentru cercetare în cadrul programelor sale cadru, oameni de știință și reprezentanți ai industriilor din Europa și din întreaga lume și-au unit eforturile pentru a găsi soluții la o gamă vastă de provocări. Inovațiile lor au contribuit la îmbunătățirea nivelului de viață, protecția mediului și sporirea durabilității și competitivității industriei europene.

Daniel BUDA

În această săptămână, plenul reunite al Parlamentului European a găzduit o dezbatere pe tema sinergiilor între fondurile structurale și programul Orizont 2020, eveniment la care a participat și comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas. În cadrul acestei dezbateri, europarlamentarul Daniel Buda a susținut o intervenție prin intermediul căreia a punctat faptul că că statele naționale, inclusiv România, trebuie să își întărească capacitatea de absorbție a acestor fonduri. „Uniunea Europeană trebuie să fie astăzi preocupată mai mult ca niciodată de identificarea mecanismelor și pârghiilor prin care să dea expresie solidarității europene și, în același timp, să reducă disparitățile economice și sociale la nivelul statelor membre. Politica de coeziune în ansamblul său reprezintă instrumentul pe care îl are la îndemână Uniunea în atingerea acestor obiective atât de importante. Dincolo de flexibilitatea și adaptarea acesteia la noile realități, este important să existe mai departe sinergii consolidate între cele cinci fonduri dar și cu alte programe din domeniu. Un accent deosebit trebuie să se pună pe cercetare și inovare, pe dezvoltarea și consolidarea poziției IMM-urilor în vederea valorificării rezultatelor obținute, astfel încât numărul locurilor de muncă să crească. Iar Orizont 2020 oferă oportunități în acest sens. Nu în ultimul rând, simplificarea procedurilor, norme clare de aplicare a instrumentelor financiare și mai ales transparența alocării acestor fonduri trebuie să fie prioritare pentru Comisie. Acest lucruri constituie o garanție a faptului că fondurile vor fi accesibile pentru toate statele membre în aceeași măsură“, a explicat europarlamentarul român.

 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top