Uniunea Europeană ar putea oferi finanțare de până la 100% din valoare pentru operațiunile de reconstrucție în zonele afectate de dezastre naturale, inclusiv pentru activitățile de restaurare a patrimoniului cultural, în situații de dezastre naturale în orice stat membru.

„Din păcate, în ultima perioadă asistăm la o creștere a dezastrelor naturale în întreaga Europă. Am considerat că este de datoria noastră să găsim soluții pentru a oferi un sprijin mai eficient regiunilor afectate de astfel de dezastre. Acesta este motivul pentru care am propus modificarea actualelor norme privind politica de coeziune pentru a permite finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție, cu ajutorul fondurilor europene. Sper ca Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere cât de curând posibil, în beneficiul tuturor regiunilor europene“, preciza la sfârşitul anului trecut comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu. Această propunere vine în completarea sprijinului oferit prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. Acest nou sprijin financiar ar fi disponibil imediat după producerea unei catastrofe. Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de către Parlamentul European și Consiliu. În prezent, Comisia propune modificarea articolul 120 din Regulamentul privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020 și introduce posibilitatea creării unei axe prioritare separate, cu o rată de cofinanțare de până la 100% a programelor politicii de coeziune, pentru finanțarea operațiunilor în urma catastrofelor regionale sau majore, astfel cum sunt definite în Regulamentul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene.

„Ca o măsură suplimentară, Comisia de Dezvoltare Regională a Parlamentului European al cărui membru sunt a votat posibilitatea de a finanța operațiuni de reconstrucție în mod integral din Fondul European de Dezvoltare Regională, fără a fi nevoie de cofinanțare națională în cazul în care statele membre se confruntă cu calamități naturale. Am depus un număr de 7 amendamente la raportul propus pe acest subiect, care au primit aviz favorabil în cadrul comisiei de specialitate. Cutremurele recente din Italia au avut un efect devastator asupra persoanelor care trăiesc în regiune. În acele zone sunt necesare lucrări de reconstrucție de amploare, în special pentru restaurarea patrimoniului cultural din zonele afectate. Europa trebuie să furnizeze rapid sprijin suplimentar și eficient din Fondul European de Dezvoltare Regională statelor membre și regiunilor afectate de dezastre naturale majore sau regionale, care să completeze mijloacele disponibile în cadrul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. Pentru a oferi o astfel de asistență suplimentară statelor membre afectate de dezastre naturale, Comisia a votat introducerea posibilității unei axe prioritare separate pentru operațiunile de reconstrucție sprijinite de FEDR în cadrul unui program operațional. Având în vedere amploarea potențială a impactului unor astfel de dezastre naturale, propunerea prevede posibilitatea de a finanța astfel de operațiuni în mod integral din FEDR, fără a fi nevoie de cofinanțare națională. Operațiunile care urmează să fie finanțate în cadrul acestei axe prioritare sunt cele legate de reconstrucție în urma dezastrelor naturale majore sau regionale, astfel cum sunt definite în Regulamentul nr. 2012/2002 al Consiliului de instituire a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. De asemenea, au fost propuse dispoziții specifice referitoare la data de începere a eligibilității cheltuielilor pentru a se asigura că aceste cheltuielile vor fi eligibile pentru rambursare de la data dezastrului. Nu în ultimul rând a fost propus un alineat suplimentar care să prevadă crearea unei axe prioritare separate, cu o rată de cofinanțare de până la 100%, în cadrul priorităților de investiții ale FEDR, în vederea sprijinirii operațiunilor selectate de autoritățile de management ca răspuns la dezastrele majore sau regionale”, a explicat deputatul european Daniel Buda.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top