erdogan si junckerUniunea Europeană și Ankara au reluat luni negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar, prin deschiderea unui nou capitol după mai mulți ani de impas, transmite AFP.

Capitolul 17, referitor la politica economică și monetară, a fost deschis luni, în cadrul unei conferințe interguvernamentale convocate la două săptămâni după un summit extraordinar care a vizat întărirea cooperării între cele două părți în privința crizei migranților.

‘Dinamica pozitivă în relația UE-Turcia continuă’, a comunicat pe Twitter delegația Turciei la Bruxelles, din care au făcut parte vicepremierul Mehmet Simsek, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu și cel al afacerilor europene, Volkan Bozkir.

În acest fel, ‘numărul capitolelor deschise se ridică la 15’, a precizat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, a cărui țară deține președinția în exercițiu a UE, vorbind despre ‘un nou elan’ și despre ‘revitalizarea procesului de aderare’ a Turciei.

‘Este de la sine înțeles că Uniunea are nevoie de un partener strategic care este Turcia într-un mare număr de dosare internaționale, fie că este vorba de migrație, lupta antiteroristă, securitatea energetică, economia, comerțul, clima, și mă opresc aici’, a enumerat ministrul luxemburghez, într-o conferință de presă.

Într-o întâlnire cu jurnaliștii înaintea reuniunii cu partea turcă, Asselborn a a făcut referire la ‘un gest’ al europenilor pentru a convinge Ankara să coopereze mai mult pentru stoparea afluxului migrator și a intensifica lupta împotriva Statului Islamic. ‘Știți că blocajul a fost total timp de ani de zile’, a amintit el.

Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, dar acestea băteau pasul pe loc din cauza opoziției Germaniei și a Ciprului, mai ales.

AGERPRES

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top