VaroufakisMinistrul Finanţelor din Grecia, Yanis Varoufakis (foto), a început sâmbătă o vizită la Paris, cu două zile mai devreme decât îşi planificase, transmite presa internaţională.

Varoufakis discută cu omologul său Michel Sapin, care şi-a declarat intenţia de a juca rolul unei punţi de dialog între Grecia şi creditorii aparent inflexibili, în frunte cu Germania.

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat pentru cotidianul Hamburger Abendblatt că nu va fi „nicio nouă ştergere a datoriei”, răspunzând astfel uneia dintre solicitările obsesive ale noului premier Alexis Tsipras.

Merkel se bazează pe cei 76 la sută dintre germani care se pronunţă împotriva unei astfel de măsuri, potrivit unui sondaj publicat vineri.

Înaintea începerii contactelor europene, premierul grec a declarat: „Intenţionez să fiu original şi să îmi respect promisiunile din campania electorală.”

Între altele, el ar urma să deblocheze angajările bugetare şi să reprimească în sistem o parte dintre cei 200 de mii de funcţionari care şi-au pierdut locul de muncă în ultimii ani.

De asemenea, Tsipras a promis să crească salariul minim şi să oprească programul de privatizare, între care şi cel al emblematicului port Pireu, notează Mediafax.

Şeful guvernului grec va începe un turneu european care îl va duce duminică în Cipru, marţi la Roma şi miercuri la Paris.

În paralel, ministrul său de Finanţe va încerca să explice cum sau dacă îşi va plăti ţara datoriile, în contextul în care noul Cabinet de la Atena a denunţat acordul cu FMI, UE şi BCE.

Yanis Varoufakis a numit troica drept „antieuropeană şi construită pe o bază instabilă” şi a estimat că, în contextul derulării acordului de împrumut, „Grecia nu s-a reformat în ultimii cinci ani, ci s-a deformat”.

Acordul, care expiră în februarie, prevede o ultimă tranşă de peste 7 miliarde de euro, validată sau nu în funcţie de progresul reformelor. Însă în noul context politic de la Atena există mari dubii că această sumă va mai fi eliberată.

AlbtraumMinistrul Finanţelor Wolfgang Schauble a spus într-un interviu acordat sâmbătă Die Welt: „Dacă aş fi un politician grec responsabil, nu aş face o dezbatere pe tema unei relaxări a datoriei”.

El i-a acuzat implicit pe politicienii greci de şantaj şi a dat asigurări că Germania nu cedează la astfel de forme de presiune.

Revista Der Spiegel a afişat, la rândul său, pe copertă o fotografie a premierul grec Tsipras în dreptul căruia care scrie „Coşmarul Europei. Şoferul-fantomă.”

Berlinul nu figurează, deocamdată, printre capitalele pe care intenţionează să le viziteze oficialii greci.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

5 Responses to Tspiras and Co. încep vizitele externe după ce au denunţat acordul cu FMI şi UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top