Polonia-UERevista The Economist lansează un semnal de alarmă în legătură cu evoluțiile politice din Polonia, după victoria în alegerile generale a partidului Lege și Justiție. Revista vede în primele măsuri ale noii puteri începutul unui fenomen de ”vandalizare” națională. 

Partea genială a democrației este că alegătorii pot da jos o guvernare fără a aduce prejudicii statului. Dar, uneori, un nou guvern nu se mulțumește doar să-l scoată pe cel vechi de pe scenă, ci lovește cu ciocanul însăși scena. Aceasta este îngrijorarea în Polonia.

Partidul populist Lege și Justiție a ajuns din nou la putere, după opt ani în opoziție și se grăbește să schimbe țara. A încălcat Constituția pentru a-i înlocui pe unii membri ai Curții Constituționale, numiți în timpul guvernului anterior, și-a pus fideli la conducerea agențiilor de informații, a epurat funcționarii și a revenit asupra deciziilor privind angajamentele Poloniei la Uniunea Europeană.

Când Lege și Justiție  a fost ultima dată la putere, mandatul său a fost marcat de politici  impredictibile și paranoia naționalistă; se pare că timpul nu i-a îmblânzit.

Ultima dată când a fost la putere, în 2005 – 2007, Lege și Justiție  s-a luat la trântă cu Germania și a creat o atmosferă isterică și imprevizibilă. Oficialii partidului au avansat teoria că statul polonez post-sovietic a fost  condus din umbră de aparatciki din perioada comunistă.

După ce a pierdut puterea, atunci când fostul președinte Lech Kaczynski a murit în accidentul de avion de la Smolensk, în 2010 , Partidul Lege și Justiție a susținut că Rusia a doborât aparatul. Și că Platforma Civică și liderul său, Donald Tusk, ar fi acoperit faptele.

Teoriile conspirației joacă în favoarea Partidului Lege și Justiție, mizând pe tendințele polonezilor de a se autovictimiza și pe o profundă tentație către auto-indulgență.

Faptele pot părea evidente, dar au nevoie din când în când să fie reamintite.

Cititi întreg articolul pe rfi.ro

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to The Economist | În Polonia noul guvern și-a început actele de vandalism

  1. abas spune:

    „ci lovește cu ciocanul însăși scena” – uneori nu este deajuns si trebuie mers pina la fundatie. De fapt tot ce este contra „lor” devine vandalizare..
    „A încălcat Constituția” – pai daca este gresita, de ce nu?
    Unde-i CTV sa ne spuna cite ceva despre Venezuela?
    Bravo polonezilor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top