Romania-Mare-Drapel

Agenţia americană Stratfor apreciază în previziunile sale pentru anii 2015-2025 că vom asista la o dizolvare a Federaţiei Ruse în următorul deceniu. În paralel, ţările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori.

În previziunile strategice pentru anii 2015-2025, citate de cotidianul “Adevărul”, agenţia americană Stratfor lansează ideea că, deşi confruntarea din Ucraina va rămâne elementul central al preocupărilor internaţionale, totuşi Federaţia Rusă nu va continua să existe în forma sa actuală întregul deceniu care ne aşteaptă. Dependenţa covârşitoare a economiei ruse faţă de exporturile energetice şi lipsa de predictibilitate a evoluţiei preţurilor va pune Moscova în imposibilitatea de a susţine relaţiile instituţionale în întregimea imensului teritoriu al Federaţiei Ruse de azi. Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca ”autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează”.

URSS

Rusia a eşuat în procesul de transformare a veniturilor provenite din vânzarea resurselor energetice într-o economie sustenabilă, rămânând vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor de preţuri pe piaţa internaţională. Mai mult, Federaţia Rusă nu are nici un mecanism de protecţie faţă de forţele unei pieţe libere. Conform Stratfor, această situaţie va duce la repetarea fenomenelor din anii 1980 şi 1990, perioade în care a scăzut dramatic capacitatea Moscovei de a susţine infrastructura întregii ţări. ”Aceasta va provoca regiunile să caute metode de a se proteja, formând entităţi autonome formale şi informale. Legăturile economice care leagă periferia rusă de Moscova se vor dizolva”, susţin analiştii Stratfor.

Putin

“În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, ci slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va creea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse” – aşa arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor.

Citește și: 

General bulgar: “Rușilor le e frică de asta de cinci secole”

Secretarul general al NATO îl SOMEAZĂ pe Vladimir Putin!

A început războiul hibrid? Ce spune premierul leton despre ruși

Atacă Putin? Estonia și Letonia sunt pregătite de război!

Transnistria, în faliment! Separatiștii n-au bani pentru referendum!

Ce planuri au rușii cu Transnistria. Declarațiile unui viceministru

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

7 Responses to Stratfor: Rusia, pe urmele URSS, România Mare se va reîntregi

 1. Deceneu spune:

  va rog verificati inca o data articolul publicat de stratfor…interpretarea dvs contine erori. In articolul original nu era mentionata si Ungaria intre tarile care au de recuperat teritorii de la rusi.
  Ca o adaugare …cand a avut Ungaria in toata istoria ei ca si republica (1918-prezent) granita cu Rusia si ce teritorii au pierdut in favoarea rusilor si care in prezent se afla tot in posesia lor !?

  • Adrian Epure spune:

   „To Russia’s west, Poland, Hungary and Romania will seek to recover regions lost to the Russians at various points. They will work to bring Belarus and Ukraine into this fold. In the south, the Russians’ ability to continue controlling the North Caucasus will evaporate, and Central Asia will destabilize. In the northwest, the Karelian region will seek to rejoin Finland”.

   Acesta este fragmentul din articolul original.

 2. MIHAI 2 spune:

  Teritoriile romanesti pierdute fie formeaza actuala Republica Moldova, fie fac parte din Ucraina sau Bulgaria. Nici unul nu este stapanit de federatia Rusa, mai draga Stratfor.

  • cela spune:

   asta voiam sa scriu si eu, pana sa citesc comentariul tau. 🙂

  • Cristi spune:

   Mai draga Mihai, unirea cu Moldova s-ar face si Maine, daca nu ar die rusii in putere. Crede-ma, Romania se VA ridica, si cu acordul NATO , care desigur vrea să își securizeze granițele alianței, va permite româniei să anexeze teritorii din Ucraina. Trăiască România Mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top