fumatoriCu toate că în fiecare an aproape  42.000 de romani mor din cauza fumatului, 32% dintre români spun că vor să renunțe la fumat din cauza prețului tot mai mare al țigărilor. Doar 31% dintre români ar renunța la fumat pentru că este dăunător sănătății.

Practic, rezultatele acestui studiu ne arată faptul că, deși sunt conștienți de riscurile la care își supun sănătatea fumând, românii țin mai mult la bani. Aceasta în condițiile în care țara noastră se află pe ultimele locuri într-un clasament al statelor UE cu cele mai mari prețuri la țigări.

Potrivit cigaretteprices.net, care a comparat prețul unui anumit sortiment de țigări marca Marlboro în toate statele membre UE, în Marea Britanie întâlnim cele mai mari prețuri la produsele din tutun.
Același pachet de țigări costă în Marea Britanie 8.1 euro și 2 euro în Estonia. România rămîne una dintre țările UE cu cele mai mici prețuri la țigări – doar în Slovacia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Letonia și în Estonia un pachet de țigări costă mai puțin.

Țara preț (euro)
Marea Britanie            8,1
Irlanda                      8,1
Franța 7
Olanda 6
Suedia 5,7
Finlanda 5,6
Belgia 5,2
Germania 5,1
Danemarca 5,1
Italia 5
Luxemburg 4,6
Austria 4,5
Cipru 4,5
Spania 4,4
Malta 4,4
Portugalia 4,1
Grecia 3,9
Republica Cehă 3,2
Croația 3
Polonia 2,9
Slovenia 2,8
România 2,8
Slovacia 2,7
Ungaria 2,7
Lituania 2,5
Bulgaria 2,4
Letonia 2,4
Estonia 2

 

În România există aproape 5 milioane de fumători

Potrivit datele specialiștilor, în România unul din patru adolescenți sub 15 ani se apucă de fumat. Dintre aceștia, cei mai mulți  sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.  Cei mai puțini sunt cei cu vârste de peste 65 de ani și care provin din mediul rural.

55% dintre fumătorii români au avut deja trei tentative de a se lăsa de fumat.

Industria tutunului este unul din principalii contribuabili la bugetul de stat, după industria petrolieră. Numai în 2013, companiile de tutun au virat la buget peste 2.6 miliarde de euro, exporturile ajungând la 531 milioane de euro, adică 1.1% din totalul exporturilor. Cu toate astea, în Romania, 15.8% dintre țigările aflate pe piață provin din contrabandă.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

4 Responses to Românilor li se par scumpe unele dintre cele mai ieftine țigări din Europa

 1. Dan spune:

  În România câștigi 300 de lire iar în Anglia 2000 de lire, DECI ÎN ROMÂNIA ȚIGĂRILE SUNT MAI SCMPE

 2. frank spune:

  cina a scris cred ca este foarte prost
  2,8 e la salaru de 300 euro
  anglia 3000 euro salariu 8 euro pachetul fa un calcul prostule

  • Ellsa spune:

   Prost? Tigarile le fumeaza prostii, un prost castiga in Anglia 1200 de lire. Un prost in Romania 500, fa socoteala Desteptule. ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top