Producţia de cereale din anul agricol 2016-2017, cu 3,4% mai mare faţă de anul anterior, plasează România pe locul şase în rândul statelor europene, în timp ce după suprafaţa cultivată suntem pe locul cinci. La grâu vom avea creşteri de peste 10%, dar ne menţinem pe locul cinci, în timp ce la porumb am pierdut poziţia a doua, urmare a declinului producţiei realizate.

Ultimele estimări ale Comisiei Europene privind situaţia culturilor agricole în anul 2016-2017 indică un nou record al producţiei de grâu în UE, mare parte fiind de cea mai bună calitate. Nu în ultimul rând, Europa are toate şansele să fie cel mai mare exportator de orz al lumii, urmare a producţiei record. Toate acestea şi ca urmare a activităţii fermierilor, care va permite României să se menţină pe poziţia a cincea între statele europene din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu cereale. Producţia ne plasează însă pe poziţia a şasea, având în vedere că Marea Britanie a produs 22 milioane de tone de cereale de pe 3,1 milioane hectare, în timp ce România, cu ale sale 5,2 milioane de hectare, reuşeşte o producţie de numai 19,9 milioane de hectare.

Situaţia l-a determinat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care a interpelat Comisia Europeană cu privire la Randamentul scăzut al agriculturii din România. “60% din suprafața agricolă a țării noastre o reprezintă terenul arabil, iar din această suprafață circa două treimi sunt direcționate către culturile de cereale. Din păcate, chiar dacă o mare parte din suprafața agricolă este destinată cerealelor, valoarea producției este de doar 25% din totalul producției agricole. Considerăm că valoarea adăugată este mult prea scăzută, adică de 600 euro/hectar în România, pe când în Europa de Vest este de 1.000 euro/hectar. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a veni în sprijinul statelor membre care prezintă dificultăți în ceea ce privește randamentul în agricultură?”, a notat Daniel Buda.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top