lire sterline

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, pe 19 februarie, ca răspuns la cererile guvernului britanic privind o reformă a statutului de membru al Uniunii Europene. Acesta conține concesii, cum ar fi scutirea Marii Britanii de obligația de a acționa în direcția unei uniuni mai strânse, dreptul de a refuza lucrătorilor migranți din alte țări ale Uniunii Europene accesul imediat la prestații în muncă și locuințele sociale, precum și cel de a nu plăti pentru moneda unică euro. Printre drepturile care vor fi reduse substanțial, urmând a fi plătite la nivelul din țara de origine, se numără și alocațiile pentru copiii rămași acasă, de care beneficiază adulții care muncesc legal în Marea Britanie. În prezent, un copil român care are măcar un părinte în Marea Britanie primește o alocație lunară de 81 de lire din partea statului englez, în timp ce în România alocația copiilor este de numai 84 de lei pe lună, adică 14,81 lire sterline. Deputatul european Daniel Buda a ridicat această problemă în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European referitoare la negocierile cu Marea Britanie. “Am arătat foarte clar că, din păcate, compromisul făcut Marii Britanii va deschide apetitul și altor state de a cere un statut special în Uniunea Europeană. Cehia se încălzește de altfel pe margine. Politica este în final arta compromisului însă în același timp trebuie să reținem că există compromisuri compromițătoare sau compromisuri necompromițătoare. Nu aș dori să calific acordul liderilor celor 28 de state și nici să minimalizez eforturile acestora. Cu siguranță s-a ales varianta «răului celui mai mic» și anume acela de a oferi ceva Marii Britanii, chiar dacă se încalcă unele valori fundamentale ale Uniunii. Am subliniat în intervenția mea faptul că nu contest politicile în domeniul turismului social, fiind de principiul potrivit căruia «dacă vrei să trăiești bine trebuie să muncești bine». Nu pot fi de acord însă cu prevederile acordului pe care le consider profund imorale din domeniul alocațiilor pentru copiii care rămân în țările de origine. Potrivit acordului, plata acestor alocații se va face la nivelul celor din țara de origine și nu la nivelul celor din Marea Britanie. Imoralitatea acestei decizii pornește de la premisele potrivit cărora acești copii suferă din cauza faptului că sunt departe de părinți, suferă din punct de vedere emoțional sau al procesului de creștere și educare. Am arătat de asemenea că aceste alocații aveau și o formă de compensare a acestor lucruri”, a afirmat Daniel Buda.

Daniel BUDA

„În același timp, nu poate fi ignorat faptul că părinții și-au lăsat copiii în țările de origine tocmai pentru a da prin munca lor o plus valoare societății britanice. Imoralitatea acestui compromis rezultă și din faptul că aceștia plătesc taxe și impozite statului britanic și atunci corelativ ar trebui să beneficieze de toate drepturile, inclusiv cel privind alocațiile pentru copii. Am subliniat faptul că societatea britanică beneficiază de expertiza unor persoane pregătite și educate în alte state, fără ca Marea Britanie să cheltuie o liră. Astfel, dacă se pune în discuție diminuarea plăților pentru alocațiile copiilor rămași acasă, Marea Britanie trebuie obligată să plătească statelor membre pregătirea profesională a tuturor cetățenilor străini care, prin eforturile lor, contribuie la bunăstarea economică din Regat. Cu siguranță, atunci când se va dezbate acest acord în Parlament, aceste aspecte le voi indica, încercând ca, în cadrul procesului de codecizie în care este implicat Parlamentul European, să le și impun”, a mai spus europarlamentarul. În cazul în care amendamentul privind alocațiile nu fi adoptat de Parlamentul European, atunci este posibil ca și alte state europene să adopte decizii similare. Vara trecută, anunțul ministrului de externe austriac, Sebastian Kurz, de a reduce alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în Austria, a inflamat de asemenea spiritele, iar euroalesul Buda a fost unul dintre cei care au reacționat oficial.

Citește și: 

Buda sare la gâtul austriecilor: “Românii «nu au dreptul» doar să vă spele neputincioșii!”

Ministrul de externe din Austria ia atitudine în privința alocațiilor copiilor români

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top