7074B57C-B4FC-4439-BA73-271955035051_w987_r1_sMinisterul Educației a lansat o campanie de popularizare a admiterii în învățământul profesional tehnic. Elevi din diverse şcoli de meserii au îndemnat, astăzi, absolvenţii de gimnaziu şi liceu să le urmeze exemplul şi să opteze pentru studierea unei meserii. Autorităţile moldovene au demarat în urmă cu trei ani o amplă reformă a învățământului profesional, mizând pe sprijinul, inclusiv financiar, din partea UE. 

Studiile în şcolile de meserii şi colegii se vor face, începând din acest an şcolar, în baza unei noi curricula-e, care vine să dezvolte competențele profesionale ale elevilor. O altă premieră e că vor fi introduse 16 meserii conexe, adică tinerii vor putea studia două profesii în același timp. Sunt prevăzute noi meserii în domeniile IT, afaceri şi administrare şi antreprenoriat. Formarea profesională duală, care presupune studii în proporţii de 70 la sută la întreprinderi, va fi extinsă în acest an. Anunţând aceste priorităţi, Ministerul Educaţiei speră să facă mai atractive şcolile de meserii şi să schimbe percepția că învățământul profesional e doar o soluţie de avarie pentru cei care au picat BAC-ul, a menţionat viceministra educaţiei, Cristina Boaghi:

„Învăţământul profesional tehnic are deja o altă importanţă, sperăm că şi prin aceste acţiuni pe care Ministerul şi le-a asumat să devină şi societatea mai deschisă faţă de acest segment important pentru economia ţării.”

Noutăţile prezentate de Ministerul Educaţiei sunt doar o parte dintr-o amplă reformă a sistemului învăţământului profesional. Ele au fost posibile datorită asistenţei tehnice în valoare de 5 milioane de euro oferită necondiţionat de UE în 2014. Din aceste resurse s-a mai reuşit reorganizarea parțială a sistemului de şcoli profesionale. Unele au fost închise, câteva comasate, iar altele au fost reorganizate în 7 centre de excelență.

Citește continuarea pe europalibera.org.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top