imageResizeUna dintre primele întrebări care i-au fost adresate unui lucrător umanitar de către migranții ajunși într-o tabără din Grecia nu a fost dacă acolo au mâncare și apă, ci dacă au acces la internet.

‘Foarte puțini au spus: ‘Ne e foame. Aveți mâncare?’ ori ‘Ne e sete. Aveți apă?’. Ne-au întrebat pur și simplu: ‘Aveți acces Wi-fi și unde să ne încărcăm telefoanele?’ ”, povestește lucrătorul umanitar Isaac Kwamy, care activează și în cadrul NetHope, o alianță formată din organizații umanitare și companii din domeniul înaltelor tehnologii și care furnizează servicii informatice în timpul crizelor umanitare.

Totuși, el atrage atenția că această nevoie de conectivitate nu este deloc o surpriză, întrucât migranții au nevoie de internet pe smartphone-urile lor pentru a putea să-și planifice călătoria către Europa, pentru a păstra legătura cu familia, dar și pentru a cere azil.

Începând din luna septembrie, NetHope a creat mai multe hotspot-uri Wi-fi de-a lungul rutei urmate de migranți prin Europa, dar între timp multe au fost dezactivate după ce fluxul migrator prin Balcani a scăzut.

O purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Grecia, Katerina Kitidi, subliniază că accesul la internet este pentru migranți un drept esențial, mai ales că astfel ei pot efectua mai ușor formalitățile de azil, un exemplu fiind interviurile prin Skype.

De altfel, Isaac Kwamy admite că, în cei 17 ani de când lucrează ca lucrător umanitar, nu a văzut niciodată o asemenea dependență de internet în timpul unei crize umanitare, potrivit Agerpres.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top