Parlamentarii europeni au supus marți la vot un pachet de măsuri menite să introducă noi modalităţi de confiscare a sumelor de bani obținute din activități ilicite. Directiva, a cărui raportor a fost Monica Macovei, a fost adoptată cu majoritate de voturi.

Directiva prevede norme minime pentru statele membre în ceea ce privește înghețarea și confiscarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni prin aplicarea confiscării directe, a confiscării valorii echivalente, a confiscării extinse, a confiscării care nu se bazează pe o sentință de condamnare și a confiscării de la terți.

Detalii despre Directiva Macovei găsiți aici: Macovei le mai pregătește corupților o lovitură dură: confiscarea extinsă a averilor

Eurodeputatul român și-a prezentat luni, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, modificările propuse la Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea banilor și bunurilor provenite din infracțiuni.

„Numai dacă luăm averile infractorilor vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulație nu mai poate  fi tolerată. De aceea, trebuie să facem și pasul confiscării prin proceduri civile. În primul rând, este foarte important ca statele membre să transpună repede și corect această Directivă. În al doilea rând, este important să facem pasul următor, și anume confiscarea fără o condamnare penală în orice situație, fie într-un proces penal, fie printr-un proces civil.”, le-a explicat Monica Macovei parlamentarilor europeni.

Citește și: Macovei la Strasbourg: Banii sunt slăbiciunea infractorilor. Trebuie să le luăm banii

„Oamenii vor fi mai bogați, nu mai săraci”

„Vor exista beneficii pentru bugetele naționale, deoarece banii folosiți în activități infracționale vor fi recuperați. Dacă nu facem acest lucru, acești bani vor fi reinvestiți în criminalitatea organizată, vor fi poate spălați, deci pierduți pentru buget. Vor fi beneficii și pentru bugetul european. Este simplu: oamenii vor fi mai bogați, nu mai săraci”.

„Dacă bunurile provin din activități infracționale, statul poate să demonstreze acest lucru fără să încerce neapărat să închidă o persoană. Nu se urmărește condamnarea, ci doar confiscarea banilor; Acest lucru este mai important decât închiderea infractorului și lăsarea banilor murdari în circulație”, a declarat Monica Macovei, imediat după vot, într-un interviu acordat site-ului Parlamentului European.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to PE a adoptat directiva Macovei privind confiscarea bunurilor provenind din infractiuni

  1. Ioan Dunca spune:

    Lege avem ,infractorii stim cine sant ,aplicarea ei mai lipseste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top