Parlamentul European

Parlamentul European (deseori prezentat abreviat ca PE sau uneori ca Europarl) este singura instituție legislativă a UE ai cărei reprezentanți sunt aleși în mod direct de către cei aproximativ 375 de milioane de cetățeni cu drept de vot ai Uniunii Europene. Europarlamentarii sunt aleși odată la cinci ani iar ultimul scrutin a avut loc în anul 2009.

În prezent, odată cu aderarea Croației la Uniunea Europeană, Parlamentul European este compus din 766 de membrii.

Împărțirea locurilor în Parlament se face pe baza unei reprezentări „degresive și proporționale” a statelor membre, procedură stabilită prin Tratatul de la Nisa. Conform acestei proceduri, statele mici trimit mai mulți deputați în PE decât ar trebui dacă acest lucru s-ar face pe baza principiului reprezentativității stricte în funcție de numărul locuitorilor. Astfel, se creează un echilibru între statele mari și cele mai mici.

Parlamentul European este principala instituție reprezentativă a UE și împarte în mod egal puterile legislative și cele bugetare  cu Consiliul. În foarte puține cazuri, guvernate de proceduri speciale, aceste atribuții nu revin PE.

Cea mai importantă misiune a Parlamentului European o reprezintă însă controlul bugetului UE.

Un alt rol foarte important al PE este dat de faptul că europarlamentarii aleg președintele Comisiei și își dau acordul privind componența acesteia. De asemenea, Comisia Europeană, cea care este organul executiv al UE, poate fi schimbată în cazul în care o moțiune de cenzură este adoptată în Parlament.

În prezent, președintele Parlamentului European este Martin Schulz, ales în ianuarie 2012. Cele mai mari grupuri parlamentare sunt Grupul Partidului Popular European (PPE), Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa (ALDE).

Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța). Sediul central al Parlamentului European se află la Strasbourg, acolo unde se desfășoară cele 12 ședințe anuale în plen, ședințe care se desfășoară fiecare pe durata a patru zile.
Sediul secundar este la Bruxelles, acolo unde își desfășoară activitatea comisiile PE. La Luxemburg se află Secretariatul General al parlamentului, birourile administrative ale instituției.

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top