Dublul standard în calitatea alimentelor distribuite de unii producători în țările din Est comparativ cu cele din Vestul Europei unul dintre principalele subiecte abordate la Bruxelles de către euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. „Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema comercializării acelorași tipuri de produse, dar cu standarde de calitate diferite, în țările din Vestul și Estul Europei. În urma unui studiu recent demarat de autoritățile ungare, a fost semnalat faptul că marile companii comercializează aceleași tipuri de produse, sub aceleași branduri, dar la o calitate inferioară pe piațadin Estul Europei în comparație cu cea din Vestul Europei. Administrația Sanitară Veterinară și pentru Alimente a conchis că aproximativ jumătate dintre alimentele care au făcut obiectul cercetării conțin substanțe diferite față de produsele vândute în țările vestice. Un studiu similar realizat de Slovacia pe 22 de produse alimentare din supermarketuri a relevat că jumătate dintre alimente prezentau diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția, gramajul, gustul, dar și ambalajul. De asemenea, într-o altă cercetare din care au făcut parte opt țări, printre care și România, a fost evidențiat că produsele aceluiași brand îndeplineau standarde de calitate diferite, în țările estice calitatea fiind semnificativ mai slabă. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care este punctul de vedere al instituţiei cu privire la aceste diferențe de standarde de calitate în ceea ce privește produsele comercializate în Estul și Vestul Europei şi care sunt măsurile de care dispune Comisia pentru a asigura aplicarea unor standarde uniforme la nivelul statelor membre”, ne-a explicat Daniel Buda.
Zilele aceastea, euroalesul a primit răspuns la întrebarea formulate din partea Verei Jourova, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, care l-a asigurat că instituţia pe care o coordonează va aborda problema calității diferențiate a produselor alimentare de pe piața internă în cadrul forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente, la care participă producători și vânzători cu amănuntul din sectorul agroalimentar și organizații ale consumatorilor.  „Comisia ia în serios preocupările legate de eventualele standarde de calitate diferite aplicate produselor de consum de marcă ce sunt comercializate în diferitele state membre. Cu toate acestea, pentru a evalua acest aspect, este nevoie de dovezi solide în ceea ce privește existența și amploarea acestor practici, precum și motivele care ar putea sta la baza acestora. Siguranța alimentelor și protejarea intereselor consumatorilor, în special prevenirea inducerii în eroarea consumatorilor cu privire la compoziția și caracteristicile produselor alimentare, reprezintă obiectivele Regulamentului (CE) nr. 178/2002 privind principiile și cerințele generale ale legislației alimentare și ale Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.În plus, articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloialeinterzice practicile comerciale înșelătoare care conțin informații false sau care, în orice alt fel, induc sau pot induce în eroare consumatorul mediu, chiar dacă informația este corectă în fapt, cu privire la principalele caracteristici ale produsului (de exemplu, compoziția, metoda de fabricație, originea geografică sau comercială. În urma discuțiilor din cadrul Consiliului European din 9-10 martie 2017, serviciile Comisiei au invitat autoritățile pentru protecția consumatorilor din statele membre să furnizeze dovezi concrete care să permită analizarea corespunzătoare a situației. Comisia va aborda problema calității diferențiate a produselor alimentare de pe piața internă în cadrul forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente, la care participă producători și vânzători cu amănuntul din sectorul agroalimentar și organizații ale consumatorilor”, susţine Jourova.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top