regele-mihai

Misterele din jurul abdicării Regelui Mihai I din 30 decembrie 1947 sunt departe de a fi lămurite. Există însă relatări contrare asupra motivelor abdicării Regelui. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi ameninţat cu un pistol şi cu şantajul că urma să execute 1.000 de studenţi dacă n-ar fi semnat actul abdicării. Revista „Time” scria că guvernul comunist ar fi ameninţat cu arestări a mii de oameni şi că apoi va scufunda ţara în sânge dacă Regele nu abdică. Arhivele Securităţii Române menţionează că abdicarea regelui Mihai ar fi fost rodul negocierilor sale cu guvernul comunist, nu al vreunui şantaj. Declaraţia făcută de Pavel Sudoplatov, fostul şef al spionajului NKVD, în cartea autobiografică «Misiuni Speciale», a stârnit de asemenea multe controverse. El a susținut că ministrul adjunct de externe al Uniunii Sovietice, Andrei Vâşinski, ar fi purtat personal negocieri cu Regele Mihai în vederea abdicării. PaginaEuropeana.ro v-a dezvăluit luna trecută declarația fostului șef al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș, care a afirmat că Majestatea Sa s-a aflat pe statele de plată ale Partidului Comunist Român. Astăzi, vă oferim o nouă mărturie care completează declarația lui Talpeș. ”Prin anii ‘90, am aflat ce l-a făcut (pe Rege n.n.) să păstreze tăcerea în faţa regimului ceauşist. Dan-Mircea Popescu, ministrul muncii în guvernele Stolojan, Văcăroiu şi Năstase, mi-a mărturisit că a fost unul dintre mesagerii care, fiind în misiune oficială la Berna, îi ducea personal regelui cei zece mii de dolari, renta lunară pe care i-au plătit-o comuniştii de la Groza la Ceauşescu. Până în 1985 când, obsedat să facă economii, dictatorul a decis să nu-i mai plătească nimic. Din acel moment, nici Mihai nu a mai tăcut”, a notat fostul europarlamentar Eugen Mihăescu în cartea de memorii “Între linii”.

Cine este Eugen Mihăescu

Josep BORRELL FONTELLES, Eugen MIHAESCUNăscut la 24 august 1937, în București, Mihăescu (foto, dreapta) a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici în 1961. Între 1960 și 1963 a fost directorul artistic al revistei „Secolul 20”, a cărei concepție grafică îi aparține și, ulterior, al revistei Luceafărul (1964-1966). După stabilirea în Elveția, la Lausanne (1967), a devenit directorul artistic al Editurii Rencontre și a publicat desene în “Le Monde” și “Le Figaro litéraire”. În 1981 s-a stabilit la New York și a devenit colaborator permanent în paginile editoriale ale cotidianului “The New York Times”. A realizat 69 de coperți pentru săptămânalul “The New Yorker” și a colaborat cu numeroase alte publicații americane: “Time Magazine”, “The Los Angeles Times”, “The Atlantic Monthly”, “Vogue”, dar și europene: “Le Monde”, “Le Figaro”. Între 1981 si 1982, a fost profesor la Institutul Pratt din New York. În 1996 a fost desemnat consilier și ambasador itinerant al Președintelui României. În perioada 2001-2004, a fost ambassador permanent al României pe lângă UNESCO, la Paris. Între 2004 și 2008 a fost senator, ales pe listele PRM, dar a reprezentat în același timp România în Parlamentul European, mai întâi în calitate de observator (2005-2006), ulterior fiind și euroales cu drepturi depline (2007). Mihăescu e membru de onoare al Academiei Române.

Citește și: 

Fost șef al SIE despre Regele Mihai: “A primit rentă de la PCR!”

Un fost euroales despre Corina Crețu: “Era ca un măr domnesc. E drept că înăuntru avea un vierme…”

Motivul real pentru care Brâncuși a fost refuzat categoric de UNESCO

Halal țară! Ce-a rămas din locul unde s-au bătut Mihai Viteazul și Sinan

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

4 Responses to Misterul “rentei de la PCR”. Un ex-euroales: “Regele încasa 10.000 de dolari”

 1. Monica spune:

  sunt convinsa ca primea bani, de aceea era fermier/pilot de încercare/restul slujbelor pe care Regele Mihai le-a avut in exil.. fiindcă o ducea f bine. suntem un popor care efectiv NU merita un astfel de om, ii meritam pe dragnea si pe restul hotilor care ne fura de zeci de ani.

 2. make spune:

  Atitudinea regelui e oricum suspecta. O mare parte din activitatea sa e in umbra, tinuta asa din prostie sau din calcul. E departe de statuia in viata pe care vrea sa ne-o vanda mass media.

 3. lmihai spune:

  MAi era ceva de tarat in mocirla de securisti, dupa ce au distrus o tara si o natie, acum se vrea anihilarea si a ultimului reper moral care este MS Regele Mihai I
  De blestemul neamului iliescu si pleiada lui de criminali – nimic, tacere.

  • HRISTU spune:

   MAI- Ce flora si fauna a lasat in urma M.S.REGELE MIHAI I -era bine daca lua si tara cu el ,lasindu-i pe bolsevici sa se lafae in castele si palate ,iar noi sa revenim cu tara condusa de rege alungindu-i ,facindu-le o pensie de handicapati cu dunga rosie in buletine de analiza cu 4 cruci…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top