Toți cetățenii Uniunii Europene și din state terțe care vin în spaţiul comunitar sau pleacă din statele membre vor fi verificați sistematic în bazele de date, cum ar fi cea a documentelor furate, conform unui regulament votat joi, în Parlamentul European. Noile reguli au fost agreate cu Consiliul la 5 decembrie 2016. „Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a spus raportorul Monica Macovei.

20150120_EP-013755_AHA_078

„Adoptarea Tratatului de la Lisabona a însemnat cel mai important pas pentru reformarea și consolidarea Uniunii Europenene de la înființarea acesteia. În același timp, realitățile din zilele noastre ne demonstrează că există însă restanțe din partea statelor membre, care creează dificultăți majore în vederea îndeplinirii angajamentelor și obligațiilor asumate pentru asigurarea securității și stabilității la nivelul Uniunii Europene. Terorismul a devenit o reală amenințare pentru viața și securitatea cetățenilor Uniunii Europene luând în calcul recentele atacuri armate din diverse orașe și capitale din interiorul Uniunii. Răspunsul la această problemă trebuie să cunoască o abordare transfrontalieră, iar în acest sens, autoritățile din statele membre trebuie să aibă acces într-un termen cât mai scurt posibil la date relevante incluse în dosare, la documente, elemente de informare, obiecte sau alte mijloace de probă reținute în legătură cu infracțiunile de terorism comise într-un alt stat membru. Instituțiile Uniunii Europene trebuie să depună toate eforturile în vederea creării unor instrumente actualizate și adoptării unui cadru juridic eficient, riguros și armonizat. Acesta trebuie să responsabilizeze statele membre în vederea îndeplinirii obligațiilor instituite în sarcina lor. Mai exact, statele membre trebuie să își furnizeze reciproc informații privind infracțiunile de terorism si nu numai, care să permită luarea deciziilor în timp real. Doar prin consolidarea cadrului juridic al Uniunii și a cooperării dintre statele membre, se va putea combate terorismul în toate formele sale, asigurându-se totodată, respectarea unui drept fundamental al omului, și anume dreptul la viață”, a subliniat şi europarlamentarul Daniel Buda.

parlamentul05

469 de voturi pentru la 120 împotrivă

Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru granițe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care traversează granițele externe ale UE în bazele de date cu documente furate și pierdute, în sistemul de informații Schengen (SIS) și în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate granițele aeriene, maritime și pe uscat, atât la intrarea, cât și la ieșirea din UE. Modificarea regulilor este un răspuns la amenințările teroriste în Europa, așa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris și Berlin, precum și fenomenul ”luptătorilor străini”, adică cetățeni UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Daesh în Siria și Irak. Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi pentru la 120 împotrivă și 42 de abțineri. Verificări țintite în cazul unor întârzieri prelungite Însă dacă aceste verificări sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări ”țintite”, cu condiția ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea amenințări printre altele la securitatea internă sau politicile publice.

Cei care nu sunt subiect al unor verificări ”țintite” vor fi obligați să treacă printr-o verificare obișnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie și să le confirme identitatea.

Perioada de tranziție

La granițele aeriene, statele membre pot utiliza verificări țintite pentru o perioadă de tranziție de șase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepționale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilități pentru a performa verificări sistematice în bazele de date și au nevoie de timp să se adapteze.

Ce urmează

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie și Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top