Jean-Claude JunckerPreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că respinge solicitarea Austriei de încheiere a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Eurpeană, avertizând că acest lucru ar fi o eroare gravă.

Demersurile Turciei de a se alătura Uniunii Europene au fost recent afectate de sugestia preşedintelui Recep Tayyp Erdogan că ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea, după tentativa de lovitură de stat din data de 15 iulie.

După ce Austria a propus încheierea negocierilor de aderare, Juncker a făcut apel la calm.

“Dacă acum Turciei i se dă impresia că, indiferent de ce se întâmplă, UE nu este pregătită să o primească, atunci aş putea spune că aceasta este o greşeală gravă de politică externă”, a declarat Juncker, pentru postul german de televiziune ARD.

“Nu cred că ar fi de ajutor dacă am încheia în mod unilateral negocierile cu Turcia”, a spus acesta, adăugând că asemenea decizii pot fi luate numai prin unanimitate.

„Nu văd această înclinaţie în rândul tuturor statelor membre în acest moment” de a încheia tratativele, a afirmat acesta.

În acelaşi timp, Juncker a recunoscut că Turcia mai are de lucrat pentru a putea îndeplini condiţiile de aderare stabilite de Blocul comunitar, potrivit Mediafax.

„Turcia nu poate fi membru al Uniunii Europene în starea sa actuală, şi în special dacă decide, aşa cum unii au avertizat, restabilirea pedepsei cu moartea. Acest lucru ar conduce la încheierea imediată a negocierilor”, a subliniat acesta.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top