Europarlamentarul român Daniel Buda i-a adresat, în luna noiembrie, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, căruia i-a solicitat intervenţia de îndată în vederea rezolvării situaţiei cu care se confruntă sectorul de cercetare din România.

„Problemele mi-au fost semnalate atât de Universitatea Babeş- Bolyai, cât şi de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, subliniind totodată că aceste probleme le întâmpină toate universităţile din România şi nu numai, care au accesat programe în cadrul Orizont 2020, generând grave inechităţi în ceea ce priveşte salarizarea cadrelor care lucrează la aceste proiecte. Am apreciat că este inadmisibil ca statele din Estul Europei, inclusiv României, să le fie limitate finanţările pentru cercetători la nivel de 3-400 de Euro iar cercetătorii din celelalte state să poată primi 4.500 de Euro. Cercetarea este motorul oricărei economii în orice societate iar subfinanţarea acesteia nu face altceva decât să adâncească decalajele dintre state.Îi mulțumesc domnului președinte, Jean-Claude Juncker, pentru răspunsul oferit dar mai ales pentru preocuparea arătată față de problemele cu care se confruntă sectorul cercetării din România. Acest sector este extrem de important pentru întregul spațiu european și sunt convins că soluțiile pe care domnia sa mi le-a transmis, vor fi puse în cel mai scurt timp în aplicare”, a explicat Buda.

Răspunsul lui Jean-Claude Juncker, nu s-a lăsat aşteptat foarte mult. În scrisoarea pe care i-a expediat-o deputatului european Daniel Buda, preşedintele Comisiei Europene a subliniat faptul că este conştient de problemele din România, pe care va încerca să le rezolve în viitorul apropiat.

„Aceste dificultăţi sunt relativ noi, deoarece condiţiile în cauză nu existau în programul anterior, al şaptelea program-cadru pentru activităţi de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative (PC 7). De asemenea, Comisia este conştientă de situaţia specială din România şi, aşa cum a fost anunţat miniştrilor reuniţi în cadrul Consiliului Competitivitate de către comisarul Carlos Moedas pe 29 noiembrie 2016, suntem hotărâţi să abordăm această problemă rapid şi eficient. Ca un prim pas, Comisia caută o soluţie adecvată în cadrul juridic existent, şi anume operarea unor modificări corespunzătoare în modelul de acord de grant Orizont 2020. Pentru aceasta, Comisia se va consulta cu experţi din statele membre UE în cel mai scurt timp. În cazul în care o astfel de măsură se va dovedi insuficientă, Comisia va examina posibilitatea modificării normelor de participare la programul Orizont 2020. Pe termen lung, vom lua în considerare şi alte opţiuni de simplificare, inclusiv cele care vor putea fi identificate în cadrul evaluării intermediare a programului Orizont 2020 sau în contextul pregătirilor pentru următorul program-cadru”, a subliniat Juncker.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top