ueturcia_2015113002Guvernul german a transmis vineri că, în situația actuală, se opune oricăror progrese în negocierile cu Turcia privind aderarea la UE în urma măsurilor de consolidare a puterii adoptate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan după tentativa de puci.

„În circumstanțele actuale, nu se mai pune problema deschiderii de noi capitole” în negocieri, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului și al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, în cadrul unei conferințe de presă.

După o lungă perioadă de blocaj, Uniunea Europeană și Turcia au făcut la sfârșitul lunii iunie un pas pentru deschiderea unui nou capitol în negocieri, cel privind chestiunile bugetare. Statele europene au acceptat să facă acest lucru în cadrul acordului convenit cu Ankara pentru oprirea fluxului de refugiați care încearcă să ajungă în Europa dinspre Turcia.

Negocierile de aderare au demarat în 2005, însă au avansat extrem de lent. După preluarea din nou a controlului asupra armatei, justiției, educației și presei în Turcia de către puterea președintelui Erdogan în urma tentativei de puci, în Europa au apărut voci care pledează pentru suspendarea negocierilor sau chiar pentru renunțarea la ele.

Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole care acoperă toate domeniile și pe care statele membre trebuie mai întâi să accepte să fie deschise și apoi închise atunci când consideră că Turcia îndeplinește condițiile.

Însă, până în acest moment, numai 16 din 35 de capitole au fost deschise și numai unul a putut fi închis, potrivit Agerpres.

 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top