IMF

Guvernul Irlandei a cerut Agenției pentru Managementul Trezoreriei să finalizeze plata anticipată a împrumuturilor de la Fondul Monetar Internațional, a anunțat ministrul de Finanțe, Michael Noonan.

Dublinul a înlocuit peste 18 miliarde de euro din cei 22,5 miliarde de euro împrumutați de la FMI cu finanțare mai ieftină de pe piețele financiare, iar joi a vândut obligațiuni de un miliard de euro, cu scadența la 30 de ani și un randament de 1,3%, condiții mult mai favorabile față de pachetul de asistență financiară din 2010, a relatat Agerpres. “Am dat instrucțiuni NTMA să continue cu plata anticipată a ultimei tranșe de 5,5 miliarde de euro din creditul obținut de la FMI. Această rambursare anticipată ne va permite să facem economii de peste 1,5 miliarde de euro”, a explicat oficialul irlandez.

Emil Bobu si Nicolae Ceausescu

Și Portugalia, care a fost a treia țară din zona euro care a solicitat asistență financiară, după Irlanda și Grecia, a urmat exemplul autorităților de la Dublin și a rambursat anticipat creditul de la FMI. La finele lui 2010, Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI, cât și de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, după ce nu a mai putut să se finanțeze de pe piață. În anii ’80, fostul dictator Nicolae Ceaușescu a luat prin suprindere Fondul Monetar Internațional în momentul în care a hotărât să ramburseze anticipat toată datoria externă a țării.

Citește și:

Ar fi împlinit 97 de ani. Legătura dintre Ceaușescu și UE

Cum era văzut Ceaușescu de “Newsweek Magazine” în august 1989

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

3 Responses to Exemplul Ceaușescu. Ca și Portugalia, Irlanda a achitat anticipat creditul de la FMI

  1. […] În prezent, România nu are în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional. (Agerpres/ FOTO paginaeuropeana.ro) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top