DSC_0330

Europarlamentarul Victor Negrescu a organizat în Parlamentul European evenimentul „#SportulPentruToţi: Construirea unei Europe mai puternice prin sport”, care a marcat totodată împlinirea a 30 de ani de la triumful echipei de fotbal Steaua în Cupa Campionilor Europeni din data de 7 mai 1986, când roş-albaştrii s-au impus, după loviturile de departajare, în faţa celor de la FC Barcelona.  La Bruxelles au ajuns trei dintre componenţii echipei de atunci, Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu şi Marin Radu II, plus Daniel Minea, care a disputat finala Cupei Campionilor din 1989, pierdută de Steaua în faţa celor de la AC Milan, foştii mari handbalişti Laurenţiu Roşu, Vasile Stângă şi Nicolae Munteanu, dar şi cel mai titrat performer al unui sport de echipă din România, hocheistul Cătălin Geru, care are în palmares 16 titluri de campion şi 18 Cupe ale României. Nu a lipsit nici reputatul jurnalist sportiv Teoharie Coca Cozma, cel care a comentat finala de la Sevilla.

DSC_0418

„Sportul a contribuit ani la rând la întărirea legăturilor din toată Europa. Întotdeauna, sportul a fost văzut ca o modalitate pentru europeni de a interacționa, împărtăși experiențe, de a învăța cum să lucreze și să trăiască împreună. Pentru România, în mod special, sportul reprezintă una dintre cele mai bune modalități de promovare a țării în lume. Tocmai de aceea consider că este extrem de important să sărbătorim performanța remarcabilă a echipei Steaua din 1986, care a făcut mare cinste României în Europa”, a remarcat Victor Negrescu. Evenimentul organizat în Parlamentul European a avut și rolul de a genera o dezbatere privind actualul cadru juridic pentru sport. Componenţii Stelei ’86 reclamă faptul că statul român nu a găsit o pârghie legislativă prin care să le poată oferi rente viagere pentru performanța obținută. În prezent, primesc rente doar foștii medaliați la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Jocurile Europene. Dintre steliști, doar Helmuth Duckadam și Mihail Majearu beneficiază de indemnizații de merit. Acestea sunt oferite de către Academia Română, care le acordă unui număr restrâns de personalități române de prestigiu, conform Legii nr. 118 / 2002. „E o onoare faptul că am stat de vorbă cu europarlamentari din alte ţări, pentru a vedea şi ei care e situaţia din sportul românesc, nu neapărat a noastră, a celor care am câştigat o Cupă a Campionilor Europeni şi ni s-a întors spatele. Noi sperăm şi acum, în ultimul ceas, că vom primi într-o bună zi o rentă viageră pentru acea performanţă. Şi o sa vă dau exemplul lui Lucian Bălan, colegul nostru care s-a sinucis, tot din cauza neajunsurilor. Ultimele lui telefoane către noi erau însoţite de întrebarea: Ce se mai aude cu dosarul nostru? Primim şi noi o rentă?”, a mărturisit Adrian Bumbescu, care a adus în discuţie şi situaţia delicată a fotbalului juvenil.

La dezbatere au participat şi doi dintre cei mai influenţi membri ai Intergrupului pentru Sport din cadrul Parlamentului European, belgianul Marc Tarabella (co-preşedinte) şi polonezul Bogdan Wenta (vicepreşedinte). Tarabella s-a dovedit a fi şi un fin cunoscător al Stelei ’86. “Duckadam a apărat fenomenal. Oameni buni, a parat patru lovituri de departajare. Nu e vorba că s-a şutat pe lângă, omul a respins toate mingile şi a intrat în Cartea Recordurilor. Mi-au plăcut şi Bölöni, Belodedici, Lăcătuş, dar şi Bumbescu, aici de faţă. Eu sunt fanul celor de la Inter Milano, având şi origini italiene. Dar atunci când se joacă o finală precum cea din 1986, între o echipă foarte cunoscută, cum era FC Barcelona, şi una mai mică, cum era Steaua, mereu îi susţin pe outsideri”, a declarat Tarabella. Bogdan Wenta a jucat pentru naţionalele Poloniei (1981-1994) și Germaniei (1997-2000). Medaliat cu bronz la Euro 98, Wenta a fost selecţionerul naţionalei masculine a Poloniei între 2004 şi 2012, înainte de a intra în politică.

DSC_0625

Cu această ocazie, delegația română a avut și o întâlnire la stadionul echipei Anderlecht cu reprezentanții clubului, formație cu care Steaua a jucat în semifinală, în aprilie 1986. Sportivii au fost întâmpinaţi de nimeni altul decât celebrul Michel Verschueren, supranumit „Vulpea Argintie” sau „Mister Michel”, cel care a condus gruparea belgiană între 1980 şi 2003. Astăzi, Verschueren, care are 85 de ani, este încă membru în Comitetul Executiv al clubului Anderlecht Bruxelles.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top