Parlamentul European şi-a reluat în această săptămână activitatea în cadrul comisiilor de specialitate. În acest context, o dezbatere extrem de importantă pentru România a avut loc în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală cu privire la „concluziile grupului operativ pentru piețele agricole”. Printre participanţii activi s-a numărat şi deputatul Daniel Buda.

„În intervențiile care au avut loc, atât Comisarul Phil Hogan cât și ceilalți participanți au subliniat importanța întăririi poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare, a finanțării și a managementului riscului prin prisma asigurărilor. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre contractele scrise dar și poziția fermier-supermarket, practicile concurențiale neloiale sau grupurile de producători. În intervenția mea am apreciat discuțiile despre piețe și întărirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare. În același timp, concluziile raportului sunt binevenite, confirmând ceea ce știam și propunând soluții la unele probleme. Acestea ar trebui adoptate însă în baza unui calendar expres de către Comisie, aspect subliniat și de alți colegi din Austria și mai ales din Germania. În același timp, am dorit să atrag atenția asupra unor realități din teren. Astfel, în România s-a adoptat o lege prin care s-a încercat consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare, solicitând supermarketurilor să se aprovizioneze cu precădere din lanțul scurt de aprovizionare cu efecte benefice atât pentru fermieri, care aveau unde vinde cât și pentru consumatori care beneficiau de produse proaspete și de calitate. Am arătat că așa cum era de așteptat, supermarketurile au reacționat negativ dar, surprinzător, Comisia Europeană, prin vocea Comisarului pentru Piața Internă, doamna Elzbieta Bienkowska a amenințat România cu lansarea procedurii de infringement, deși principiile acestei legi se regăsesc în foarte multe state ale Uniunii Europene”, a explicat Daniel Buda. „Iată, deci, pe de-o parte statelor membre li se reproșează că nu fac mare lucru în sprijinul fermierilor dar când fac ceva sunt amenințate cu proceduri de infringement, așa cum este cazul României, ceea ce nu este normal. În treacăt fie spus, nu am văzut o reacție fermă a doamnei comisar Bienkowska, deși i-am cerut-o atunci când în România s-a vândut carne de porc mai ales din Spania mai mult de un an de zile sub prețul de cost, punând în dificultate crescătorii de porci din țara noastră. În concluzie, am atras atenția asupra necesității de a consolida în mod real poziția fermierilor în cadrul lanțului scurt de aprovizionare care va permite astfel protejarea micilor fermieri. În caz contrar, vom rămâne doar cu discursurile frumoase spuse cu diverse ocazii dar fermierii nu vor simți nimic. Or, nu asta ne dorim! Comisarul Hogan, în răspunsul domniei sale, a spus că fiind o anchetă în derulare, nu face comentarii deocamdată.  Desigur, domnia sa nu poate. În mod cert însă acest subiect va rămâne mai departe în atenția mea”, a mai spus euroalesul român. 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Euroalesul Buda trage un nou semnal de alarmă: „Fermierii, victime sau beneficiari ai unor pieţe aşa-zise libere?!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top