Email-uri interne de la una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume au fost „scurse” în presă. Angajații Aspen Pharmacare sărbătoreau creșterea prețului la medicamentele pentru cancer, în urma unui șantaj la adresa unor state membre ale Uniunii Europene, arată o investigație a publicației britanice The Times.

În 2013, prețul unui pachet de medicamente pentru chimioterapie, numite busulfan, folosite în tratamentul leucemiei, a crescut în Anglia și Țara Galilor de la 5,20 lire sterline la 65,22 lire, potrivit The Times. Cazul l-a şocat şi pe euroalesul Daniel Buda, mai ales că România este una dintre ţările în care bolnavii rămân frecvent fără medicamente, întrucât stocurile din spitale sunt limitate, iar nivelul scăzut de trai nu le permite să şi le achiziţioneze individual, de cele mai multe ori.

„Presiunile celor de la Aspen Pharmacare asupra statelor europene cu scopul de a crește nejustificat prețul medicamentelor pentru cancer trebuie să genereze o reacţie imediată din partea Comisiei Europene! Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tame presiunilor celor de la Aspen Pharmacare asupra statelor europene cu scopul de a crește nejustificat prețul medicamentelor pentru cancer. În urma unei investigații derulate de publicația The Times, au fost surprinse practicile imorale și coercitive ale companiei Aspen Pharmacare care apelează la diferite subterfugii în vederea obligării anumitor state europene de a permite creșterea exponențială a prețului medicamentelor pentru cancer.

Aspen Pharmacare a achiziționat cinci tipuri de medicamente utilizate în tratamentul pentru cancer, încercând ulterior să le vândă în Europa la prețuri de peste 40 de ori mai mari. Aceste creșteri uriașe de prețuri au avut implicații grave pentru bugetul serviciului național de sănătate din Anglia, cheltuielile majorându-se cu aproximativ 380 de milioane de lire sterline pe an. De asemenea, în timpul negocierilor cu autoritățile din Italia, Aspen Pharmacare a solicitat o creștere a prețului de până la 2100%. În caz contrar, aceștia au amenințat cu oprirea livrărilor de medicamente pentru cancer. Creșterea prețurilor a fost posibilă pe fondul unei lacune legislative care permite companiilor farmaceutice să schimbe prețurilor dacă nu mai vând medicamentele sub același nume. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi Comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea opririi acestei strategii neloiale și opresive a celor de la Aspen Pharmacare“, a notat europarlamentarul român.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top