bradet

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a mărturisit că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la Lactate Brădet şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, însă patronul Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că societatea va mai putea să îşi continue activitatea, după ce Irimescu i-a arătat cu degetul fabrica. “Fermele care aprovizionau fabrica de lapte Brădet împrăştie laptele pe câmp pentru că nu au unde să-l distribuie. Vacile nu aşteaptă un ordin de la ministru dacă să dea sau nu lapte. Mai mult decât atât, primarul de la Brădet a venit şi mi-a spus că oamenii sunt înspăimântaţi de faptul că cei care au produse tradiţionale în zonă nu vor mai putea vinde de frica reclamei negative făcute fabricii Brădet”, a explicat Dorin Mărăşoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, care sunt primele efecte ale declarației lui Achim Irimescu. În acest caz s-au implicat inclusiv actuali și foști membri ai Parlamentului European.

Sebastian Valentin BODU

“Nu cred că ministrul agriculturii este rău-intenționat. Cred însă că este iresponsabil. A lega tragedia morții unor bebeluși de numele unei companii, fie ea românească, fie străină, este o dovadă de prostie crasă în domeniul comunicării publice. Faptul că un lot de produse ale unei fabrici – fie că este de produse alimentare, de autoturisme sau de electronice – să aibă probleme este ceva obișnuit. Ne întâlnim aproape constant cu situatii când producătorii retrag de pe piață câte un lot de produse (vezi cazul recent al batoanelor de ciocolată ori desele cazuri din industria auto), fără ca acest lucru să genereze o reacție isterică. Or ministrul agriculturii asta a făcut: a declanșat o isterie ce poate falimenta un producator de lactate care ține in viață un întreg orășel argeșean. nu cred că ministrul tehnocrat al agriculturii urmărește, inclusiv prin declaratii de acest fel, să distrugă producătorii autohtoni, dar sunt convins că, dacă în loc de Lactate Brădet, ar fi fost o companie multinațională, acesta ar fi gândit de două ori înainte să deschidă gura. Indiferent după cum investigatia va dovedi sau nu culpa producătorului în ceea ce privește nerespectarea normelor de igienă, declarația ministrului Achim Irimescu rămâne una iresponsabilă prin faptul că a alăturat numele firmei tragediei morții bebelușilor, adică a comis ceea ce, în termeni juridici, se numește delict civil. În acest caz, Lactate Brădet poate cere despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului încercat, care despăgubiri ajung, în caz de faliment, să egaleze valoarea întregii afaceri. Cum ministrul este prepusul Ministerului Agriculturii, acest minister – ca persoană juridică – va fi bun de plată, ceea ce înseamnă că noi, toți, vom fi cei care vom suporta efectele juridice ale vorbelor spuse pe negândite de Achim Irimescu”, a explicat fostul euroales Sebastian Bodu.

Daniel Buda

“Din păcate, uneori, persoane responsabile în societate pierd ocazia să tacă! Recentele declarații publice ale unor oficiali români despre posibila sursă a infecțiilor copiilor bolnavi din Argeș, aruncând anatema asupra unei fabrici de lactate, sunt inadmisibile. Suferința părinților celor trei copii din Argeș decedați din cauze încă neelucidate este fără margini şi nimic le-o va putea stinge. Autoritățile statului trebuie în mod clar să prevină astfel de lucruri iar ceea ce s-a întâmplat este poate expresia neputinței unui sistem dificil de gestionat chiar şi la case mai mari. Cu toate acestea, este greu de explicat în spațiul public reacția unor responsabili, politicieni sau tehnocrați cu voia dumneavoastră, care aveau obligația «de rezervă» până la identificarea fără echivoc a sursei care a generat decesul copiilor. Era mult mai cinstit un «urmărim cu atenție şi facem tot ceea ce trebuie pentru a preveni noi decese». Să vii şi să dai sentințe potrivit cărora sursa îmbolnăvirii copiilor este o fabrică de procesare a laptelui fără ca ancheta să fie finalizată este mai mult decât imoral. Las la o parte că era un brand românesc, unul dintre puţinele rămase pe piață tocmai ca urmare a interpretării uneori mai mult decât excesive a regulamentelor europene, restrângându-se activitatea fie a procesatorilor, fie a fermierilor din România. Dacă mai pui la socoteală sumele uriașe din fondurile europene pe care le pierdem şi care se întorc la ceilalți fermieri europeni adâncind şi mai tare decalajul între Est şi Vest, o să observăm dimensiunea uriașă a unui fenomen greu de imaginat şi în curând greu de suportat. Pierderea fondurilor europene, distrugerea capitalului românesc atunci când el abia se formează prin declarații iresponsabile şi nu în ultimul rând acapararea terenurilor de către străini sunt lucruri care pot fi de natură să afecteze însăși identitatea noastră ca națiune şi să ne întoarcem din nou în vremurile de tristă amintire când se spunea că «munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă în poartă». Degeaba suntem în Uniunea Europeană, o uniune a valorilor şi a principiilor, dacă la noi acasă nu reușim să gestionam situații dificile, ba mai mult prin declaraţii greu de înțeles generăm furie, revoltă! Vreau să cred însă că toți cei responsabili vor găsi în ceasul al 12-lea resursele necesare prin care lucrurile să reintre pe făgaşul normal. Iar acest lucru depinde de fiecare dintre noi! Iar proprietarului fabricii de produse Lactate Brădet îi urez mult succes şi felicitări pentru maniera în care a abordat această problemă. România are nevoie de oameni cu caracterul domniei sale! Încă odată respect, domnule Marius Badea!”, a declarat și Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top