EU_Parlament

Au trecut șase luni de la debutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European. Românii au ieșit la urne în 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de politicieni care-i vor reprezenta în următorii cinci ani în legislativul european, care și-a început mandatul la 1 iulie. Nu toţi deputații şi-au reprezentat însă cu cinste alegătorii la Bruxelles şi Strasbourg în acest răstimp. PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene.

La capitolul luărilor de cuvânt în plen, România nu stă deloc rău. Cu 353 declarații, ne clasăm pe locul 11 în topul pe națiuni. Lider este tot Italia, cu 1.401 de declarații, în timp ce ultima clasată este Luxemburg, cu 16 declarații. La nivel individual, lider absolut este președintele Parlamentului, Martin Schulz, care a luat cuvântul de 127 ori în plen. Cel mai bine clasat român este Victor Negrescu (PSD, 25 de declarații, locul 113 la general), la egalitate cu Daniel Buda (PNL). Cei doi sunt urmați de independentul Cristian Preda (21), Andi Cristea (PSD, 20) și Adina Vălean (PNL, 20). Deși pare greu de crezut, există și deputați români care n-au luat niciodată cuvântul în plen, în șase luni de mandat. Cu excepția lui Emilian Pavel (PSD), care a înlocuit-o de curând pe Corina Crețu, ceilalți trei “codași” se regăsesc printre numele sonore ale delegației: Daciana Sârbu (PSD), Cătălin Ivan (PSD) și Norica Nicolai (PNL).

Iată clasamentul complet:

Victor NEGRESCU

 1. Victor Negrescu (PSD), Daniel Buda (PNL) – 25
 2. Cristian Preda (independent) – 21
 3. Andi Cristea (PSD), Adina Vălean (PNL) – 20
 4. Vasilica Dăncilă (PSD) – 19
 5. Iuliu Winkler (UDMR) – 18
 6. Ioan-Mircea Pașcu (PSD) – 16
 7. Dan Nica (PSD) – 15
 8. Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), Eduard Hellvig (PNL) – 14
 9. Theodor Stolojan (PNL) – 13
 10. Csaba Sogor (UDMR), Claudia Țapardel (PSD), Victor Boștinaru (PSD),  Monica Macovei (independent), Marian-Jean Marinescu (PNL) – 11
 11. Cristian Bușoi (PNL), Maria Grapini (PC), Sorin Moisă (PSD) – 10
 12. Siegfried Mureșan (PMP) – 8
 13. Laurențiu Rebega (PC) – 7
 14. Ramona Mănescu (PNL)  – 5
 15. Ciprian Tănăsescu (PSD), Damian Drăghici (UNPR) – 3
 16. Traian Ungureanu (PNL), Mircea Diaconu (independent) – 2
 17. Renate Weber (PNL) – 1
 18. Daciana Sârbu (PSD), Emilian Pavel (PSD), Cătălin Ivan (PSD), Norica Nicolai (PNL) – 0

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 6: Cum stăm cu discursurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top