EU_Parlament

Au trecut aproape șase luni de la debutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European. Românii au ieșit la urne în 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de politicieni care-i vor reprezenta în următorii cinci ani în legislativul european, care și-a început mandatul la 1 iulie.

Nu toţi deputații şi-au reprezentat însă cu cinste alegătorii la Bruxelles şi Strasbourg în acest răstimp. PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene.

Orice deputat poate depune o propunere de rezoluţie privind un subiect care se înscrie în activităţile Uniunii Europene. Propunerea nu poate depăşi 200 de cuvinte.  Comisia competentă poate ataşa propunerea de rezoluţie altor propuneri de rezoluţie sau rapoarte. Comisia competentă poate hotărî să emită un aviz, eventual sub formă de scrisoare. În cazul în care propunerea a fost preluată sub această formă de către comisie, comisia este singura care o poate retrage înainte de începerea votului final.

La acest capitol, eurodeputații români au semnat în total 185 de propuneri de rezoluție, multe dintre ele fiind realizate împreună cu euroaleși din alte țări. Lider în clasamentul pe națiuni este Italia, cu 464 de moțiuni, urmată de Franța, cu 380 de propuneri de rezoluție.

Cristian Dan PREDA

La nivel individual, lider absolut este italianca Mara Bizzotto, cu 90 de propuneri semnate, urmată de românul Cristian Preda (foto), proaspăt dat afară din Partidul Mișcarea Populară, care are în palmares 56 de propuneri de rezoluție. Pe locul secund în delegația României și totodată pe un onorant loc 11 printre cei 751 de euroaleși o regăsim pe Monica Macovei, cu 41 de propuneri semnate. Podiumul este completat de Victor Boștinaru, cu 29 de propuneri. Bineînțeles că și la acest capitol există “leneșii” de serviciu. Claudia Țapardel, Cristian Bușoi, Daciana Sârbu, Laurențiu Rebega, Emilian Pavel, Damian Drăghici, Eduard Hellvig, Cătălin Ivan și Ramona Mănescu sunt euroaleșii fără nicio propunere de rezoluție semnată în șase luni de mandat.

Citește și:

Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 3: Daciana și cu Ivan – chiulangiii șefi

Devine o realitate salariul minim la nivelul UE în 2015?

De ce s-au retras Macovei și Weber din Intergrupul LGBTI

“Moafe”, cascadorul lui Nicolaescu care-și caută dreptatea la Bruxelles

Iată clasamentul complet:

 1. Cristian Preda (independent) – 56
 2. Monica Macovei (independent) – 41
 3. Victor Boștinaru (PSD) – 29
 4. Andi Cristea (PSD) – 24
 5. Doru-Claudian Frunzulică (UNPR) – 15
 6. Csaba Sogor (UDMR) – 13
 7. Siegfried Mureșan (PMP), Sorin Moisă (PSD) – 6
 8. Ioan-Mircea Pașcu (PSD) – 5
 9. Renate Weber (PNL) – 4
 10. Dan Nica (PSD), Victor Negrescu (PSD), Norica Nicolai (PNL), Daniel Buda (PNL), Iuliu Winkler (UDMR), Marian-Jean Marinescu (PNL), Vasilica Dăncilă (PSD) – 2
 11. Ciprian Tănăsescu (PSD), Traian Ungureanu (PNL), Maria Grapini (PC), Mircea Diaconu (independent), Adina Vălean (PNL), Theodor Stolojan (PNL) – 1
 12. Claudia Țapardel (PSD), Cristian Bușoi (PNL), Daciana Sârbu (PSD), Laurențiu Rebega (PC), Emilian Pavel (PSD), Damian Drăghici (UNPR), Eduard Hellvig (PNL), Cătălin Ivan (PSD) și Ramona Mănescu (PNL) – 0

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

3 Responses to Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 4: Un român, pe locul 2 în PE

 1. Vasile spune:

  Bun articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top