Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Au trecut aproape șase luni de la debutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European. Românii au ieșit la urne în 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de politicieni care-i vor reprezenta în următorii cinci ani în legislativul european, care și-a început mandatul la 1 iulie. Nu toţi deputații şi-au reprezentat însă cu cinste alegătorii la Bruxelles şi Strasbourg în acest răstimp. PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene.

La capitolul prezență la voturile din sesiunile plenare, care au loc o dată pe lună la Strasbourg, România nu stă deloc bine, având o prezență totală de numai 82,18% la voturile cu apel nominal. Comparativ, Austria are 96,26%, Croația 94,81%, iar Ungaria 94,01%.

Desigur, având în vedere că deputați precum Cristian Preda (independent), Adina Vălean (PNL) și Theodor Stolojan (PNL) au o prezență de 100%, media delegației române din Parlamentul European a fost stricată de câțiva euroaleși care au suferit de chiulangită cronică în primele șase luni de mandat. Daciana Sârbu (PSD), soția premierului Victor Ponta, a fost prezentă la doar 17,97% dintre voturile cu apel nominal. Adică a votat de numai 39 de ori, dintr-un total de 217 rapoarte aflate pe ordinea de zi. Contraperformanță care o clasează pe un dezonorant loc 744 în clasamentul celor 751 de membri ai Parlamentului European. Prea bine nu stau nici Cătălin Ivan (PSD), cu o prezență de 35,48%, dar nici Cristian Bușoi (PNL) – 43,78%, respectiv Monica Macovei (independent), care are în palmares aproape jumătate din totalul voturilor (49,31%).

Citește și: 

Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 2: Doar 4 raportori în 6 luni

Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 1: Un premiant și zece repetenți

daciana sarbu victor ponta

Iată clasamentul complet:

 1. Cristian Preda (independent), Adina Vălean (PNL), Theodor Stolojan (PNL) – 100%
 2. Norica Nicolai (PNL), Sorin Moisă (PSD), Claudia Țapardel (PSD), Renate Weber (PNL) – 99,54%
 3. Victor Negrescu (PSD) – 99,08%
 4. Daniel Buda (PNL) – 98,62%
 5. Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), Siegfried Mureșan (PMP) – 98,16%
 6. Victor Boștinaru (PSD) – 97,70%
 7. Ioan-Mircea Pașcu (PSD) – 96,77%
 8. Iuliu Winkler (UDMR), Csaba Sogor (UDMR) – 96,31%
 9. Marian-Jean Marinescu (PNL) – 94,01%
 10. Eduard Hellvig (PNL) – 93,55%
 11. Damian Drăghici (UNPR) – 92,63%
 12. Emilian Pavel (PSD) – 92,21%
 13. Laurențiu Rebega (PC) – 92,17%
 14. Ramona Mănescu (PNL) – 83,87%
 15. Ciprian Tănăsescu (PSD) – 81,57%
 16. Maria Grapini (PC) – 80,65%
 17. Mircea Diaconu (independent) – 80,18%
 18. Andi Cristea (PSD) – 76,5%
 19. Dan Nica (PSD) – 74,65%
 20. Vasilica Dăncilă (PSD) – 73,73%
 21. Traian Ungureanu (PNL) – 70,51%
 22. Monica Macovei (independent) – 49,31%
 23. Cristian Bușoi (PNL) – 43,78%
 24. Cătălin Ivan (PSD) – 35,48%
 25. Daciana Sârbu (PSD) – 17,97

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

10 Responses to Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 3: Daciana și cu Ivan – chiulangiii șefi

 1. […] PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene. […]

 2. radu spune:

  Umbla vorba prin targ ca fata lui tata socru si Ivan chiulesc impreuna, asa ca au o scuza!

 3. Gheorghe spune:

  Daciana Sarbu – Ponta in afara ca este sotia lui Ponta oare ce profesiae are.Ce competente si prin ce metoda de selectare a trecut pentru a ne reprezenta la Comunitatea Europeana.
  Cand vom avea si noi o selectie serioasa ca cei ce ne reprezinta sa fie competenti si sa ne reprezinte interesele.Partidele care trimit acesti cetateni romani la Parlamentul European trebuie sa raspunda de activitatea acestora acolo.Ne-am saturat ca reprezentantii nostrii sa fie trimisi numai pentru foloase materiale.

 4. IOAN spune:

  PE CINE PLATIM NOI.CU SALARUL UNUI PARLAMENTAR SAR PUTEA PLATI 10 SALARI PENTRU CEI CARE MUNCESC NU PENTRU CEI CARE SE PLIMBA PE LA TAOTE MANASTIRILE SI CU ATITA NERUSINARE I-SI IAU SALARIUL DE MI DE EURO .
  SUNT PLATITI DEGEABA CA TOT NU FAC NIMIC PENTRU ROMANIA

 5. Petre spune:

  Acum se vede de ce sunt capabili europarlamentarii nostri, cand vor trebui sa voteze noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse !.. Mi-e teama ca securistii si activistii PCR, reziduali, lipiti de partide si structuri ale statului, ajunsi prin diverse tertipuri in structurile UE, vor trada in mod traditional interesele romanesti, justificandu-se cu toleranta necesara si grija de stabilitate in regiune ! De fapt vor apara stabilitatea regimului criminal al lui Putin, si ramanerea Basarabiei sub crunta cisma ruseasca ! Acum sa vad tovarasi. cat de fideli sunteti, inereselor romanesti. Sa ne aratati, macar ca ati invatat formula apei baute pe plaiuri romanesti ca sa poata fi recunoscatori lui Severin, care i-a aflat formula ! De d-na comisar Corina Cretu, acum comisar, ce sa mai zic ? Imi aduce aminte de rapirea din Irak, si corespondenta amoroasa facuta probabil din sarcina FSB ? Si mi se face scarba !

 6. Sorin Costina spune:

  Nu stiu ce aveti cu „tovarasa”.Doar a fost alaturi de „tovarasul” in lupta cu „FIARA FASCISTA”.Ca au facut „ce-au facut turcii la Plevna”,asta-i alta calimera

 7. Doru spune:

  Daciada are scuze !! Era cit pe aci sa fie prima daciada a tarii !pardon !!prima madam a tarii!!De ivan !nimic !despre morti no coment !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top