Parlamentul European

Au trecut aproape șase luni de la debutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European. Românii au ieșit la urne în 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de politicieni care-i vor reprezenta în următorii cinci ani în legislativul european, care și-a început mandatul la 1 iulie. Nu toţi deputații şi-au reprezentat însă cu cinste alegătorii la Bruxelles şi Strasbourg în acest răstimp. PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene.

“Cea mai importantă activitate a unui europarlamentar este să capete încrederea colegilor din grupul politic de a deveni raportori ai Parlamentului European, ceea ce înseamnă că are răspunderea pentru tot procesul legislativ, inclusiv în cazul rapoartelor legislative care se transformă în final în regulamente europene sau directive europene. Deci, are răspunderea inclusiv pentru negocierea între Parlament, Consiliu şi Comisia Europeană. Nu există activitate mai importantă şi trebuie făcută deosebirea de activismul parlamentar. Activism care se reflectă prin fel de fel de declaraţii date, prin fel de fel de luări de cuvânt, care nu au niciun fel de legătură cu activitatea ta de raportor al Parlamentului sau de raportor al Comisiei sau de raportor al grupului politic din care faci parte”, spunea decanul de vârstă al delegației României, Theodor Stolojan (73 de ani), într-un interviu acordat Agerpres în campania electorală din luna mai.

Sorin Moisă

Până în prezent, doar patru dintre cei 32 de eurodeputați români au avut calitatea de raportor al Parlamentului European. Cu patru rapoarte, România se află în partea de jos a clasamentului pe națiuni. Lider este Italia (23 de rapoarte), iar mai slabe decât noi sunt doar Lituania (3), Grecia, Suedia, Ungaria (2), Croația, Malta, Slovacia, Cipru (1), respectiv Danemarca și Luxemburg (niciun raport).

Singurii deputați români care au deținut calitatea de raportor al Parlamentului European sunt Sorin Moisă (PSD, foto – Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova), Victor Negrescu (PSD – Raport referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare), Siegfried Mureșan (PMP – Raport referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind mobilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene), iar Iuliu Winkler (UDMR) a fost raportor alternativ din partea Grupului Partidului Popular European pentru raportul redactat de Sorin Moisă.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

2 Responses to Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 2: Doar 4 raportori în 6 luni

  1. Petre spune:

    UE trebuie sa fie ferma. Orice ingaduinta fata de Putin si acolitii sai poate costa cat de curand scump UE si Romania !
    Acum vom vedea de ce sunt capabili europarlamentarii nostri. Mi-e teama ca securistii si activistii PCR, reziduali, lipiti de partide si structuri ale statului, ajunsi prin diverse tertipuri in structurile UE, vor trada in mod traditional interesele romanesti, justificandu-se cu toleranta necesara si grija de stabilitate in regiune ! De fapt vor apara stabilitatea regimului criminal al lui Putin, si ramanerea Basarabiei sub crunta cisma ruseasca ! Acum sa vad tovarasi. cat de fideli sunteti, inereselor romanesti. Sa ne aratati, macar ca ati invatat formula apei baute pe plaiuri romanesti ca sa poata fi recunoscatori lui Severin ! De d-na comisar Corina Cretu, ce sa mai zic ? Imi aduce aminte de rapirea din Irak, si corespondenta amoroasa facuta probabil din sarcina FSB ? Si mi se face scarba !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top