Parlamentul European

Au trecut aproape șase luni de la debutul celei de-a opta legislaturi a Parlamentului European. Românii au ieșit la urne în 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de politicieni care-i vor reprezenta în următorii cinci ani în legislativul european, care și-a început mandatul la 1 iulie.

Nu toţi deputații şi-au reprezentat însă cu cinste alegătorii la Bruxelles şi Strasbourg în acest răstimp. PaginaEuropeana.ro a analizat modul în care europarlamentarii români și-au făcut treaba în primele luni de mandat, de la rapoarte redactate sau intervenții în cadrul ședințelor plenare până la întrebări parlamentare adresate Comisiei Europene sau Consiliului Uniunii Europene. Întrebările, scrise sau orale, cu sau fără dezbateri, adresate Comisiei sau Consiliului, constituie unul dintre mijloacele tradiţionale de control politic exercitat de Parlament, şi pot viza toate subiectele care interesează Uniunea Europeană.

Începând cu 1973, odată cu sosirea în Parlament a deputaților din Marea Britanie, şi inspirată direct de ora de întrebări, utilizată în Camera Comunelor, s-au introdus, în fiecare sesiune plenară, două intervale de câte o oră şi jumătate, dedicate adresării întrebărilor Comisiei, respectiv Consiliului European.

Victor NEGRESCU

În primele șase luni de mandat, toți deputații români au adresat 109 întrebări. Lider în clasament este Italia, cu 1.209 întrebări, iar codașa Uniunii Europene este Luxemburg, cu doar 8 întrebări adresate. La nivel individual, deputata Marlene Mizzi (Malta) este lider absolut, cu 168 de întrebări în palmares. Niciun român nu intră în Top 10. Nici măcar în Top 20 sau Top 30. Cel mai bine clasat român este totodată și cel mai tânăr component al delegației, Victor Negrescu (PSD, foto), cu 28 de întrebări, care se află pe locul 41 în clasamentul general. Urmează Vasilica Dăncilă (PSD) – 14 întrebări și Daniel Buda (PNL) – 11 întrebări, în timp ce la coada clasamentului găsim nu mai puțin de 11 deputați care n-au fost în stare să adreseze nicio întrebare până acum: Adina Vălean, Theodor Stolojan, Eduard Hellvig (toți, PNL), Csaba Sogor (UDMR), respectiv Ioan Mircea Pașcu, Emilian Pavel, Victor Boștinaru, Cătălin Ivan (toți, PSD), Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), respectiv Laurențiu Rebega și Maria Grapini (PC). Cu mențiunea că Pavel și-a preluat mandatul de la 1 noiembrie, când a înlocuit-o pe Corina Crețu, așa că are totuși circumstanțe atenuante.

Iată clasamentul complet:

  1. Victor Negrescu (PSD) – 28 de întrebări
  2. Vasilica Dăncilă (PSD) – 14
  3. Daniel Buda (PNL) – 11
  4. Sorin Moisă (PSD) – 10
  5. Marian-Jean Marinescu (PNL) – 6
  6. Ciprian Tănăsescu (PSD), Siegfried Mureșan (PMP), Cristian Bușoi (PNL) – 5
  7. Daciana Sârbu (PSD), Dan Nica (PSD) – 4
  8. Iuliu Winkler (UDMR), Cristian Preda (independent), Andi Cristea (PSD) – 3
  9. Ramona Mănescu (PNL), Damian Drăghici (UNPR), Norica Nicolai (PNL), Claudia Țapardel (PSD), Traian Ungureanu (PNL), Renate Weber (PNL), Monica Macovei (independent), Mircea Diaconu (independent) – 1
  10. Adina Vălean (PNL), Theodor Stolojan (PNL), Eduard Hellvig (PNL), Csaba Sogor (UDMR), Ioan Mircea Pașcu (PSD), Emilian Pavel (PSD), Victor Boștinaru (PSD), Cătălin Ivan (PSD), Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), Laurențiu Rebega (PC) și Maria Grapini (PC) – 0

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Euroaleșii, la ora bilanțului. Episodul 1: Un premiant și zece repetenți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top