Eiffel_Tower_at_night_from_bellow_-_20051021Știați că una dintre cele mai ciudate legi din Uniunea Europeană ne lasă să fotografiem Turnul Eiffel numai ziua?

Un articol obscur din legea drepturilor de autor spune foarte clar că nimeni nu poate publica poze ale clădirilor publice din Belgia, precum Atomium, sau fotografii nocturne cu Turnul Eiffel din Paris, fără a cere voie deținătorilor drepturilor de autor, notează euobserver.com

Oricine poate fotografia Turnul Eiffel în timpul zilei pentru că drepturile de autor asupra construcției au expirat – Gustave Eiffel, arhitectul care a proiectat turnul, a murit în 1923. Totuși, autoritățile au montat un sistem de iluminat pentru a face obiectivul vizibil și în timpul nopții.

„Sistemul de lumini este apărat de legea drepturilor de autor”, a precizat Dimitar Dimitrov, expert politici pentru European Wikimedia în Bruxelles. Asta însemnă că oricine postează de exemplu pe Facebook o poză cu Turnul Eiffel noaptea încalcă legea.

În România și Slovenia lucrurile sunt mai simple, oricine având voie să facă poze cu instituțiile publice, atâta timp cât fotografiile nu vor fi ulterior vândute.

Nu există nicio restricție pentru cei care vor să fotografieze obiective publice în Marea Britanie, Olanda și Germania.

Sursă foto: Wikipedia

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top