Cu puţin timp în urmă, europarlamentarul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, pe tema invaziei «rățișoarei porumbului» (Tanymecus dilaticollis) în Insula Mare a Brăilei, acolo unde se regăsește cea mai mare exploatație agricolă din Europa, cu o suprafață totală de 57 000 de hectare. Reprezentanţi ai companiei Agricost au semnalat atacul  asupra culturilor de porumb, dar și asupra celorlalte suprafețe agricole cultivate cu grâu sau floarea-soarelui.

„Pe fondul condițiilor climatice din ultima perioadă, dar și din cauza întârzierilor care au survenit în primirea derogării pentru a utiliza tratamentul pentru sămânță a substanțelor pe bază de neonicotinoide, a fost favorizată apariția în număr alarmant a dăunătorului Tanymecus dilaticollis. Având în vedere dimensiunea atacului, agricultorii avertizează că acesta este cel mai puternic atac de Tanymecus din ultimul deceniu. La momentul actual, au fost înregistrate pagube semnificative în rândul mai multor culturi de porumb, fiind compromisă o parte semnificativă din recoltă. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii agricultorilor care se confruntă cu pagube semnificative în urma atacului acestui dăunător. În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, domnia sa mi-a transmis faptul că în actualul Program de Dezvoltare Rurală al României se prevede acordarea unei contribuții a Uniunii în valoare de 170 de milioane EUR în sprijinul fondurilor mutuale care au ca obiectiv compensarea fermierilor pentru pierderile de producție cauzate de fenomene climatice nefavorabile, de izbucnirea unor boli ale animalelor sau ale plantelor, de infestarea cu dăunători sau de un incident de mediu“, a declarat europarlamentarul român.

Redăm în continuare răspunsul comisarului Phil Hogan:

„Articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/20091 prevede că statele membre pot autoriza o utilizare limitată și controlată a produselor de protecție a plantelor care conțin substanțe neautorizate a fi utilizate în acest scop, pentru a controla un pericol care nu poate fi controlat prin niciun alt mijloc rezonabil. Autorizația se notifică imediat statelor membre și Comisiei și nu trebuie să depășească 120 de zile. Acordarea unor astfel de derogări este responsabilitatea autorităților naționale. În cazul în care există îndoieli, Comisia se angajează să urmărească, împreună cu statul membru în cauză, condițiile de acordare a unor astfel de autorizații, precum și punerea lor în aplicare. În cadrul politicii de dezvoltare rurală, articolul 36 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 dă statelor membre posibilitatea de a introduce măsura de gestionare a riscului în propriile programe de dezvoltare rurală, pentru a sprijini fermierii în caz de pierderi economice grave. Măsura presupune asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor, precum și utilizarea unor fonduri mutuale și a unui instrument de stabilizare a veniturilor. În actualul program de dezvoltare rurală al României se prevede acordarea unei contribuții a Uniunii în valoare de 170 de milioane EUR în sprijinul fondurilor mutuale care au ca obiectiv compensarea fermierilor pentru pierderile de producție cauzate de fenomene climatice nefavorabile, de izbucnirea unor boli ale animalelor sau ale plantelor, de infestarea cu dăunători sau de un incident de mediu”.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top