Curtea de Justiție a Uniunii Europene

justitie europeana
Curtea de justiție a Uniunii Europene
, numită pe scurt Curtea Europeană de Justiție (CEJ) sau își are sediul la Luxemburg și este organul juridic al Comunităților Europene. În sistemul politic al UE Curtea Europeană de Justiție are rolul puterii juridice; denumirea corectă a CEJ ar fi trebuit să fie însă Curțile de Justiție ale Comunităților Europene, fiindcă între timp au apărut trei instanțe diferite.

Curtea Europeană de Justiție nu trebuie confundată cu Curtea Europeană de Justiție pentru Drepturile Omului  (CEDO) cu sediul la Strasbourg, care este o instituție a Consiliului Europei și nici cu Curtea Internațională de Justiție, care este o instanță internațională, principalul organ jurisdicțional al Organizației Națiunilor Unite cu sediul la Haga.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este formată din câte un judecător pentru fiecare stat membru.

Curtea beneficiază de sprijinul a nouă „avocați generali” care au sarcina de a-și prezenta punctele de vedere cu privire la cazurile aduse în fața Curții. Pledoariile lor trebuie să fie imparțiale și susținute public.

Fiecare judecător și avocat general este numit pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit. Guvernele trebuie să cadă de acord asupra persoanelor nominalizate.

Pentru a ajuta Curtea de Justiție să facă față numărului mare de cazuri care îi sunt înaintate spre soluționare și pentru a le oferi cetățenilor o mai bună protecție juridică, s-a înființat „Tribunalul”, care se ocupă de acțiunile intentate de persoane fizice, întreprinderi și anumite organizații, precum și de cauzele care țin de dreptul concurenței.

Tribunalul UE al Funcţiei Publice se pronunţă în litigiile apărute între Uniunea Europeană şi funcţionarii săi.

Reprezentantul României la CEJ este Camelia Toader.

Născută în 1963; licenţiată în drept (1986), doctor în drept (1997) (Universitatea Bucureşti); judecător stagiar la Judecătoria Buftea (1986-1988); judecător la Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti (1988-1992); admisă în Baroul București (1992) ; titular de curs (1992-2005), ulterior, începând cu anul 2005, profesor de drept civil şi de dreptul european al contractelor la Universitatea Bucureşti; mai multe studii doctorale şi de cercetare la Institutul „Max Planck” de drept internaţional privat de la Hamburg (între 1992 şi 2004); şef al departamentului pentru integrare europeană la Ministerul Justiţiei (1997-1999); judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (1999-2007); profesor invitat la Universitatea din Viena (2000 şi 2011); formator în domeniul dreptului comunitar la Institutul Naţional al Magistraturii (2003 şi 2005-2006); membru al comitetului de redacţie al mai multor reviste juridice; începând cu anul 2010, membru asociat al Academiei Internaţionale de Drept Comparat și cercetător onorific al Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române ; judecător la Curtea de Justiţie începând cu data de 12 ianuarie 2007.

Lista completă a judecătorilor CEI poate fi accesată aici.

Cum sunt gestionate cazurile

Pentru fiecare caz înaintat Curții se desemnează un judecător și un avocat general.

Cazurile sunt evaluate în două etape: în scris şi apoi verbal

1. Procedura scrisă

Mai întâi, toate părțile implicate îi prezintă declarații scrise judecătorului care răspunde de cazul respectiv. Judecătorul scrie un raport care cuprinde rezumatul declarațiilor și temeiul legal al cazului.

2. Audierea publică

Ce de-a doua etapă este audierea publică. În funcție de complexitatea cazului, audierea poate avea loc în fața unui complet format din 3, 5 sau 13 judecători sau în fața întregii Curți. La audiere, avocații părților își prezintă cazul în fața judecătorilor și a avocatului general, care le pot adresa întrebări.

Ulterior, avocatul general își prezintă propriul punct de vedere, după care judecătorii deliberează și pronunță sentința.

Avocații generali nu trebuie să își prezinte punctul de vedere decât în cazul în care Curtea consideră că în respectiva cauză se ridică o nouă problemă de drept. Curtea nu trebuie neapărat să aibă un punct de vedere similar cu cel al avocatului general.

Mai multe detalii despre funcționarea Curții Europene de Justiție găsiți pe europa.eu/about-eu/institutions-bodies/court-justice/index_ro.htm

Site-ul oficial al Curții Europene de Justiție îl gășiți pe curia.europa.eu

 

One Response to Curtea de Justiție a Uniunii Europene

  1. Cot Larisa Irina spune:

    BunAaziua Onorata si Excelenta Curte de Justitie Europeana. Asadar ,ma aflu in Italia de 10 ani. Am lucrat tot timpul si m- am organizat viata cu educatir si respect social. Sunt mama a doi copii. Petrea Razvan Ionel de 21 ani nas 23 /05/1994. Si Cot Simone Rosario de 4 ani jumatate. nas la data 17/03/10211 in Italia. Din data de 13 /06/2013 am o vista interzisa de liberate de carte Tribunalul Minoreni Napoli. In acea zi eu am mers la carabinieri Giugliano di Napoli a depune o plangere. impotriva datorului de munca unde lucram zi noapte si baietelul mic locuia cu mine. Cel mare cu vista calcistica. Fotbalist. La carabinieri nu mi- au luat denuncia in considerare au chemat assistenti sociali di Giugliano si mai luat fortat si mai purtat prin digerite case familii. Mi- am gasit din noi de munca si baietelul locuia cu mine. Presedintele Baruffo Mauritio a dat ordine sa fiu incisa intro struttura Mama si copii. Aiici am fost sequestrata 8 luni. Am inceput sa semnalez politia si carabinieri si avocatii PE care iam avut. Avv Aria Roberta si Eduardo Izzo. Care au refuzat sa depuna plangere pentru maltratamentul copilului spunand ca dava nu tac imi duca copilul in alt centru . schimb Avv romana Camelia marioara Morturo. EA la del imi spunea sa tac din guta sa nu spun nimic. Sa mananc Rabat sa nu cumva sa mi ia copilul . Dar eu stateam sequestrata nu puteam esi la doi pasi cu baietelul. Esea doar in Masina cu ei la scosla si atat. PE data de 18 /08 /2014 Dott Baruffo Maurizio da potere in mana asistentilor sociali sa ma desparta de copil.
    Am cerut motivatia si dreptul copilului. Radeau de mine ca nu sant in Romania. Mi lau luat in presenta avvMorturo care imi zicea ca nu are nimic daca stau tara copil. Am plans man disperat si EU si copilul nu nea luat in drama. Copilul ISI manca unghiile pe sistema nervos ca statea inchis. Ei au declarat totul fals .ce au vrut ei. Eu am inregistrat totul si am facut poze. Avv Carlo Penna pe care il am acum la del sa tac din gura ca imi DAU copilul in adoptie. Aici un de e acum baietelul lam gasit dupa 7 saptamani cu ajutorul avv.CHIALASTRI Umberto . Nu sa prezentat la udiente si Dott. Baruffi la nominato pe Carlo Penna. Asadar am gasit copilul batut nu mil dadeau la tel si imi tulburau orariu de viziata cane eram la copil. Sa numi povesteasca cum il pedepseau si cum il bateau alti copii mai mari. La responsabile Sig Melle Giovanna nu zicea nimic nu a coordonat atentie asupra copilului meu de treni ani jumatate. A cazut in cap pe scari de alteta tre metri. La batut cu batul ii disturbau fericirea copilului. Am totul inregistrat .Copilul plangea ca crea sa vina cu mine ii dadeau papuci cu doua ne mai mari in picioare. Si lasa caini pe el unu mare si unu mic. Din toate acestea mi sa spus ca nu se poate face nimic. Chiar si de la AMBASADA romana. Cu lacrimi si cu ctefinta in voi in Excelenta dmv.Corte Europeiaa am pus apararea copilului meu pentru fericirea si cresterrea naturala si de drept a copilului de a FI salvat de adoptie. Sant amenintata cu adoptia copilului. Cu Stima si Imbtstisari calde Dmn Cot Larisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top