Parlamentul EuropeanRomânii vor trimite din toamna lui 2014 în Parlamentul European (PE) 32 de euro-deputați (cu unul mai puțin decât în actuala legislatură) și, potrivit primelor sondaje de opinie la nivel european, grupul socialiștilor va fi mai numeros decât cel al popularilor (PPE).

Astfel, potrivit PollWatch.eu, social democrații ar obține 13 mandate (față de 11 câte au în actualul Parlament European), partidele afiliate PPE (Partidul Popular European) ar ajunge la 9 europarlamentari (cu cinci mai puțin decât în actuala legislatură), iar liberalii și-ar putea dubla numărul de europarlamentari ajungând la 10 mandate în viitorul parlament.

Sondaj pe cele 28 de state membre UE: Votul politic al europenilor pentru 2014 – comparaţie cu actuala componenţă a PE

Parlamentul European analizează sistemele de vot din fiecare stat membru şi a publicat toate informaţiile utile legate de sistemul de vot, dreptul la vot şi reglementările legale stabilite pentru votul la Europarlamentare 2014.

Fişa de ţară pentru România:

Sistemul de vot din România urmează principiul reprezentării proporţionale, pe liste închise (sprijinite de 200.000 semnături) şi candidaţi independenţi (sprijiniţi de 100.000 de semnături), la nivel naţional. Pe listă pot fi maximum 10 candidaţi mai mult decât numărul de locuri repartizate României. Există o singură circumscripție, la nivel național.

Termenul limită pentru înregistrarea candidaturilor – cucel puţin 60 zile înainte de data alegerilor, la Biroul Electoral Central. Acesta va transmite Autorității Electorale Permanente un exemplar al dosarului de candidatură în termen de 24 de ore de la admiterea candidaturii.

Incompatibilități – Cetăţenii români din următoarele categorii nu pot fi aleşi ca reprezentanţi ai României în Parlamentul European: avocatul poporului, magistraţi, ofiţeri activi în armată, poliţişti şi alţi funcţionari publici, inclusiv cei cu statut special. Fără să se aducă atingere celor prevăzute în Legea din 1978 privind alegerile pentru Parlamentul European, următoarele incompatibilităţi sunt prevăzute pentru candidaţii la Parlamentul European: deputat sau senator în Parlamentul României, membru al Guvernului (poziţiile menţionate la art. 81 şi 82 din Cartea I, Titlul IV, Capitolul III, Secţiunea 2 din Legea 161/2003 privind transparenţa funcţiei publice şi lupta împotriva corupţiei.

Ziua alegerilor 
– Ziua alegerilor se stabileşte şi se anunţă de către Guvern, cu cel puţin 90 de zile înainte.
– Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00 – art. 46 alin. (1)
– Sondaje la ieșirea de la urne se pot face publice după ora 21.00
– 48 ore mai târziu – Trimiterea către Biroul Electoral Central a unui proces-verbal al alegerilor cu toate documentele anexate;
– După adoptarea procesului-verbal, rezultatele oficiale vor fi publicate în Monitorul Oficial

Dreptul de vot – Toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor şi toţi cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România, care se află în posesia drepturilor lor de vot. Cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România trebuie să se înregistreze pe o listă specială pe raza unităţii administrative în care se află; înregistrarea trebuie validată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Dreptul de a candida la alegeri: Toţi cetăţenii români care au cel puţin 23 ani în ziua alegerilor şi toţi cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România, care se află în posesia drepturilor lor de a fi aleşi.

Votul: Cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani sunt înregistrați automat la vot în listele electorale permanente. Votul nu este obligatoriu și nu există penalități.

Finanțarea campaniei electorale: se aplică prevederile legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Data oficială a campaniei: 30 de zile înainte de alegeri. Calendarul şi accesul la mass-media pentru entităţile politice şi candidaţii independenţi vor fi stabilite în termen de 48 de ore de la definitivarea candidaturilor. Accesul la serviciile publice de radio și televiziune este gratuit. Posturile private de radio si televiziune vor oferi timpi de antenă proporțional cu cei practicați de posturile publice, la același tarif pentru toate entitățile politice și candidații independenți.

Citiți aici ultimele informații legate de Alegerile Europarlamentare 2014

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top