david-cameron-during-george-osborne-s-speech-the-conservative-party-conference-pic-getty-477738960Executivul Uniunii Europene și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la noul buget. În timp ce Parlamentul își dorește o creltere de 8 puncte procentuale, statele membre sunt axate pe economisiri.

Executivul Uniunii Europene și Parlamentul au eșuat în stabilirea unui acord cu privire la bugetul anului 2015, având ca termen-limită noaptea trecută.

Nu am câștigat cursa împotriva timpului astăzi, blocul european va trebui să reia negocierile. Miliarde de euro sunt la mijloc, majoritatea pentru expansiunea programelor Uniunii într-unele mai noi și în state mai puțin dezvoltate, dar și pentru fermieri, cercetători și studenți.

În timp ce discuțiile din cursul zilei de luni au eșuat, Zanetti s-a arătat optimist în privința acordului. Acesta a declarat că negocierile  ” ne-au permis să identificăm neconcordanțele dintre părerile noastre, ceea ce ar trebui să ne permită continuarea negocierilor pe baza unei propuneri noi a Comisiei Europene.”

Guvernele precaute cu costurile și un Parlament European mai mult decât generos trebuie să se pună de acord în privința unui buget de 146, 4 miliarde de euro pentru anul 2015, o creștere de 8% față de anul acesta. Dacă cele două părți nu reușesc să ajungă la un acord, blocului european îi va fi interzis să folosească a 12-a parte a bugetului curent pe lună, până când se ajunge la o înțelegere în această privință.

Uniunea Europeană trebuie să găsească o soluție pentru a finanța plăți uriașe din 2014 și chiar mai devreme, iar opiniile variază extrem de mult în privința priorităților.

Jean-Arthuis

Jean Arthuis

„Trebuie să avem un răspuns concret pentru a acoperi plățile uriașe pe care le datorează Comisia”, a declarat membrul PE și negociatorul Jean Arthuis. Amânarea plăților datorate de foarte multă vreme pune în pericol credibilitatea instituțiilor UE și întărește argumentele eurofobilor”, a adăugat acesta.

Negocierile pentru bugetul anului următor sunt umbrite de recalcularea contribuțiilor statelor, în special fiind vorba de Marea Britanie.

Pe 24 octombrie, prim-ministrul David Cameron a întrerupt o discuție a liderilor europeni pentru a anunța că refuză să plătească cele 2,1 miliarde de euro suplimentare cerute de bugetul UE până în 1 decembrie. Imediat după, Cameron a convocat întâlnire de urgență a ministerelor de finanțe pentru a investiga suma solicitată.

Ulterior, acesta a declarat în Parlamentul Britanic ” nu vom plăti cele 2 miliarde de euro până la 1 decembrie și nu vom plăti… nicio sumă de acest fel”.

Screen Shot 2014-11-18 at 11.09.54 AM

Acesta a susținut ferm poziția sa, repetând într-o conferință la începutul lunii noiembrie ” Dacă oamenii cred că vor plăti, se înșală. Nu se va întâmpla.”

În afară de Marea Britanie, Italia și Grecia trebuie să contribuie mai mult anul acesta, pe când Franței și Germaniei i se vor scădea costurile.

Pe 7 noiembrie, Marea Britanie a încheiat un compromis cu ministerul de finanțe al UE. Cancelarul britanic George Osborne a declarat că vor plăti doar jumătate suma solicitată de Uniunea Europeană, informează dw.de.

 

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top