Consiliul Uniunii Europene

Consiliul Uniunii Europene este compus din câte un ministru din fiecare stat membru UE,  în funcție de tema sau domeniul aflat pe agendă, și are ca principale misiuni adoptarea legislației europene, coordonarea politicilor generale ale statelor membre și aprobă bugetul anual al UE.

De exemplu, dacă pe masa de discuții se află o problemă economică, la Consiliului Uniunii Europene vor participa miniștrii care au economia în portofoliul lor.

Consiliul Uniunii Europene elaborează politica externă a UE și semnează acorduri între Uniunea Europeană și alte țări.

Consiliul UE are ca principal loc de întâlnire sediul de la Bruxelles, iar ca al doilea loc, Strasbourg.

Președinția Consiliului este rotativă între fiecare stat membru și mandatul fiecărei președinții durează 6 luni, mandat care este deținut de ministerul relevant pentru fiecare întâlnire în parte.

În prezent Grecia deține președenția Consiliului UE, pe perioada ianuarie 2014 -iunie 2014. Ea va preda la jumătatea anului mandatul Italiei. Următoarele state care urmează la șefia Consiliului UE sunt:Letonia (ianuarie-iunie 2015), Luxemburg (iulie-decembrie 2015), Olanda (ianuarie-iunie 2016), Slovacia (iulie-decembrie 2016), Malta (ianuarie-iunie 2017), Marea Britanie (iulie-decembrie 2017), Estonia (ianuarie-iunie 2018), Bulgaria (iulie-decembrie 2018), Austria (ianuarie-iunie 2019), România (iulie-decembrie 2019), Finlanda (ianuarie-iunie 2020).

Sistemul de vot în cadrul Consiliului UE

 În majoritatea cazurilor, Consiliul Uniunii Europene adoptă deciziile aplicând principiul „majorităţii calificate”. Cu cât populaţia unei ţări este mai numeroasă, cu atât sunt mai multe voturile de care dispune ţara respectivă. Totuşi, în realitate, numărul voturilor nu este strict proporţional cu populaţia, ci ponderat în favoarea ţărilor cu mai puţini locuitori:

 Repartizarea numărului de voturi:

Germania, Franţa, Italia şi Regatul Unit: 29 de voturi

Spania şi Polonia: 27

România: 14

Olanda: 13

Belgia, Grecia, Portugalia, Republica Cehă şi Ungaria: 12

Austria, Bulgaria şi Suedia: 10

Croaţia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania şi Slovacia: 7

Cipru, Estonia, Letonia, Luxemburg şi Slovenia: 4

Malta: 3

TOTAL: 352

Majoritatea calificată este îndeplinită în cazul în care:  majoritatea celor 28 de ţări membre (uneori chiar şi două treimi) votează în favoarea deciziei, adică se întrunesc cel puţin 260 din cele 352 de voturi.

În domenii cu caracter sensibil, cum ar fi securitatea, afacerile externe şi impozitarea, deciziile Consiliului trebuie adoptate în unanimitate. Cu alte cuvinte, fiecare ţară are drept de veto.

Începând cu 2014, se va introduce sistemul de vot cu dublă majoritate.

Pentru ca o propunere să fie adoptată, va fi nevoie să se întrunească două tipuri de majoritate: a ţărilor (cel puţin 15) şi a populaţiei UE (ţările care se exprimă în favoarea propunerii trebuie să reprezinte cel puţin 65% din populaţia UE).

Consiliul_Uniunii_Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top