Consiliul European

Consiliul European este o instituție a Uniunii Europene fără nicio putere legislativă, formată ca organism informal al UE în 1961 și devenită ulterior instituție oficială în 2009, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Din Consiliul European fac parte liderii de stat sau de guvern din statele membre ale UE, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European.

Chiar dacă nu deține nicio funcție legislativă, Consiliul European definește, în urma ședințelor sale, prioritățile politicilor UE și poate fi considerată o „președenție colectivă” a Uniunii Europene. Anual au loc cel puțin 4 reuniuni ale Consiliului European, la Bruxelles, la sediul Consiliului Uniunii Europene. Atunci când contextul o impune, adesea în situațiile de urgență, preşedintele convoacă o reuniune extraordinară a Consiliului European.

Preşedintele Consiliul European este ales cu majoritate calificată de către participanți. Mandatul Preşedintelui este de doi ani şi jumătate, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Actualul președinte al Consiliului European este Herman Van Rompuy, începând cu 1 decembrie 2009.

Justus Lipsius

Clădirea Justus Lipsius din Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top