Comisia Europeană

Comisia Europeană este organismul executiv al UE, cel care se ocupă, printre altele, de gestionarea bugetului Uniunii și de punerea în aplicare a politicilor acesteia.

Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii.

Comisia Europeană este compusă din câte un comisar desemnat din fiecare țară membră a UE. Fiecare dintre aceștia se ocupă de un domeniu separat, îndeplinind oarecum funcția de minstru dintr-un guvern national. Comisarii au obligația de a reprezenta interesele comune ale UE și nu interesele naționale ale statului din care face parte. Unul dintre cei 27 este Președintele Comisiei este propus de Consiliul European și ales de către Parlamentul European. Consiliul nominalizează ceilalți 26 de membri ai Comisiei în acord cu președintele nominalizat, iar ulterior cei 27 de membri ca un singur corp sunt supuși votului de investitură a Parlamentului European. În prezent Președintele Comisiei este Jose Manuel Barroso, aflat la al doilea mandat, ultimul.

Comisia se reuneşte la Bruxelles o dată pe săptămână, de obicei în ziua de miercuri. Când sesiunile plenare ale Parlamentului se desfășoară la Strasbourg, comisarii se reunesc, de asemenea, în localitatea franceză.

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor și apărarea tratatelor Uniunii precum și coordonarea activităților curente ale Uniunii. [2][3]

23.000 de funcționari publici europeni care sunt împărțiți în departamente numite Directorate-Generale și Servicii lucrează în aparatul Comisiei Europene. Limbile „oficiale” ale instituției sunt engleza, franceza și germana. Comisarii și cabinetele lor își au sediul în Clădirea Berlaymont din Bruxelles.

Cladirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene

Cladirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top