Sorin MoisaKarim, membru al Partidului Conservator din care face parte și premierul britanic David Cameron, le-a trimis tuturor europarlamentarilor o scrisoare prin care încerca să îi convingă să îl voteze pentru funcția de președinte al Parlamentului European. Sorin Moisă i-a răspuns lui Karim printr-o scrisoare în care îi explica faptul că „este exclus ca dumneavoastră, conservator britanic, să aveți votul meu” după ce partidul din care face parte s-a aliat cu gruparea lui Nigel Farage, UKIP, în campania împotriva cetățenilor români care își caută de lucru Marea Britanie.

Citește și: Un europarlamentar român îi răspunde unui deputat englez care îi cerea votul: este exclus să vă votez

Sorin Moisă, mai puțin cunoscut alegătorilor români și pentru că și-a petrecut mare parte din ultimii ani la Bruxelles, unde a lucrat în cadrul Comisiei Europene, a fost inclus pe locul 10 al listei alianței electorale PSD-PC-UNPR la alegerile europarlamentare din 25 mai.

În timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, însuși Sorin Moisă, cel care în scrisoare adresată lui Karim spunea că a fost trimis în Parlamentul European „de voturile românilor”, recunoștea în fața electoratului că are probleme să demonstreze că există în realitate. „Vă spun în mod solemn că exist, sunt pe listă, sunt la numărul 10 pe listă (…) şi că nu e nimic subtil în legătură cu prezenţa mea pe această listă, ea e extrem de reală„. Moisă, mai în glumă, mai în serios, a fost nevoit să își „dovedească existența” și pentru că nici măcar nu apărea în multe dintre pozele de grup folosite de alianța PSD-PC-UNPR în campania electorală. „Uitându-mă la acel afiş de grup cu toţi candidaţii alianţei noastre, mi-am dat seama că nu reuşeam să-mi amintesc când Dumnezeu am făcut noi fotografia asta şi, uitându-mă mai atent, mi-am dat seama că nu îmi aminteam când am făcut-o pentru că eu nu apar în ea! Eram încă la Bruxelles”, spunea Moisă cu aceeași ocazie.

Fost birocrat la Comisie, colaborator al comisarului Cioloș

Potrivit CV-ului său, Sorin Moisă s-a născut la 7 ianuarie 1976, la Piatra Neamț. este de profesie economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale. După ce a lucrat o periadă în presă, în cadrul rețelei de publicații locale Monitorul, între ianuarie 2002 și august 2006 a fost consilierul politic al Delegației Comisiei Europene la București. Din februarie 2010 a ocupat funcția de adjunct al directorului de cabinet al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș. În această calitate, Moisă a participat la negocieri comerciale internaționale ale UE și a reprezentat Comisia Europeană în numeroase misiuni europene și internaționale.

Moisă a participat la negocierea politică și tehnică a reformei Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, a lucrat alături de alți specialiști la elaborarea poziției Cabinetului Cioloș în legătură cu toate marile dosare politice și de politici publice europene și internaționale aflate sau impuse pe agenda Comisiei Barroso. Printre altele, a elaborat, împreună cu echipa română de la cabinetul comisarului și în colaborare cu Ministerul Agriculturii de la București, un proiect de program sectorial pentru relansarea pomiculturii din România, care va fi finanțat prin fondul de dezvoltare rurală între 2014-2020.

Acționar la patru bănci printre care și Deutsche Bank

Activitatea în cadrul cabinetului comisarului Cioloș dar și celelalte atribuții importante în cadrul Comisiei i-au adus lui Moisă venituri importante. Potrivit declarației de avere publicată în momentul în care și-a depus candidatura la europarlamentare, Sorin Moisă este acţionar la patru instituţii bancare, respectiv la Commerzbank AG Frankfurt, unde deţine 3.000 de acţiuni în valoare de 36.105 Euro, la Credit Agricole SA Paris, unde deţine 500 de acţiuni în valoare de 5.532 Euro, la Deutsche Bank , unde deţine 585 acţiuni în valoare de 18.186 Euro şi la Societe Generale, unde deţine 324 acţiuni, în valoare de 14.256 Euro. În total, Moisă are acţiuni la cele patru instituţii bancare în valoare de 74.079 Euro.

Moisă a încasat în 2013 un salariu de 124.446 de euro de la Comisia Europeană și, printre altele, deține un depozit bancar în valoare de 90.256 de euro. El mai deţine icoane, tablouri, bijuterii, ceasuri şi stilouri în valoare totală de 7.950 de euro.

Moisă deţine două autoturisme Renault Clio, unul cumpărat în 2010, celălalt achiziţionat în leasing.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

4 Responses to Cine este Sorin Moisă, europarlamentarul român care i-a scris liderului conservator britanic din PE

 1. atenianul spune:

  probabil este competent, dar nu a avut cum să dovedească. probabil nu are nicio experienţă tristă. probabil e un funcţionar. un funcţionar nu are cultură economică dar probabil este cinstit. probabil că în momentul ofensivei economice americane e bun un premier proeuropean. probabil ar fi nevoie de un curriculum vitae propriu ca să nu-i facă alţii unul pe care să nu-l poată demonta. deocamdată rămâne valabil „probabil”

 2. ica spune:

  De ce naiba și-a achiziționat automobil în leasing când a luat leafă de peste 100 000 de mii de euro, nu înțeleg, cum nu pricep cum de a devenit consilier politic la vârsta de 26 de ani și pentru ce for! Necunoscute sunt căile Domnului! Oare ce grad o avea pe umerii lui atât de responsabili de la o vârstă fragedă?!

  • Deceneu spune:

   A fost consilier politic la Delegatia Comisiei europene la Bucuresti, care vroia tineri romani destepti si nu oameni deformati de comunism. Iar Sorin si-a facut o parte din studii la Oxford. Astea sunt „gradele” pe care le are. Nu toata elita tinara din Romania este nazcuta din nepotism sau „suflete vandute”.
   Pe mine ma surprinde insa ca primul nostru gand atunci cand vedem un om tanar ajuns departe este acela de teama de a ne asuma posibilitatea ca e chiar bun, pe bune. Ma rog sa scapam de aceste comptexe de inferioritate, cu care vom ramane vreme indelungata la periferie, si nu prin conspiratia altora ci prin teama noastra de a ne asuma partea buna din noi, ca neam si ca societate.

   • Claudia spune:

    Sunt sigura ca nu avea grade pe epoleti:)! Era doar foarte „competent” la cei 26 de ani ai lui! Și va anunț preventiv ca nu am absolut deloc complexe și nici deformata de comunism nu sunt, așa ca va rog nu mai încercați sa închideți gura cuiva cu astfel de argumente! Pentru cine mai are cel puțin 2 circumvolutiuni active și nu este născut ieri, e clar cum ajung „tinerii” sa fie propulsat pe astfel de funcții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top