Donald Tusk Premierul polonez Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, un proeuropean convins şi un susținător din tinerețe al liberalismului, a fost ales sâmbătă pentru a prezida Consiliul European, după şapte ani la conducerea unui Guvern conservator la Varșovia.

În ultimele luni, pe plan european, Donald Tusk s-a remarcat prin pozițiile radicale pe care le-a susținut în interiorul UE la adresa Rusiei și a inplicării acesteia în conflictul din Ucraina.

 

Provenit din Mişcarea Solidaritatea, care a înlăturat sistemul comunist de la putere în Polonia în 1989, Tusk, care este istoric de profesie, şi-a clădit imaginea unui om eficient în jocul politic, capabil să întoarcă în avantajul său situaţiile cele mai delicate. Bun orator, el foloseşte un limbaj moderat, cu o dorinţă evidentă de a-şi seduce auditoriul. Dar ştie de asemenea să dea dovadă de fermitate în faţa interlocutorilor săi, în special a celor europeni. Premierul polonez a promovat întotdeauna consolidarea instituţiilor europene.

Pe plan intern, premierul polonez a condiționat adoptarea monedei euro de către Polonia de o reglementare durabilă a crizei economice. Tusk a explicat mereu că Polonia nu poate adera la euro fără a avea o economie performantă.

Iată câteva date biografice interesante din CV-ul primului politician estic care va conduce Consiliul European. 

Donald Tusk s-a născut la 22 aprilie 1957, la Gdansk.

A urmat cursurile facultății de științe umaniste cu specializarea istorie din cadrul Universității din Gdansk, pe care a absolvit-o în 1980.

Opozant al regimului când Polonia era încă sub comunism, el a înfiinţat atunci o vopsitorie. Era la vremea aceea o raritate, într-o economie de stat. „Vopsind tot felul de clădiri industriale, şeminee şi poduri, el a învăţat economia de piaţă şi regulile funcţionării ei”, a explicat vechiul său prieten Jerzy Borowczak. „Era o muncă grea, uneori de 16 ore pe zi, sub un soare puternic, pentru a onora o comandă în întârziere”, a subliniat acest fost responsabil al sindicatului Solidaritatea din Gdansk.
După căderea regimului comunist, Donald Tusk a fondat, împreună cu mai mulţi prieteni din Gdansk, prima mişcare liberală din Polonia. În 2001, el a fost unul dintre principalii fondatori ai Platformei Civice (PO), pe care o conduce.

A fost membru al Parlamentului polonez începând din 1991, aproape fără întrerupere.

Căsătorit cu Malgorzata, de profesie istoric, Donald Tusk este pasionat de fotbal, are o fiică, moderatoare a unui blog de modă, şi un fiu specializat în relaţii publice.

Donal Tusk vorbeşte la perfecție limba germană, dar engleza sa „lasă de dorit”.

A fost un apropiat al lui Lech Walesa, o personalitate a luptei anticomuniste, care îl susţine acum. Fiul acestuia, Jaroslaw Walesa, este în prezent deputat din partea PO, partidul condus de Tusk.

Noul președinte al Consiliului afirmă că îi admiră pe fostul preşedinte american Ronald Reagan şi pe fostul premier britanic Margaret Thatcher.

Donald Tusk a preluat în 2007 puterea de la fraţii gemeni conservatori Kaczynski, devenind prim-ministru în urma unor alegeri legislative anticipate. El a fost primul şef de Guvern polonez după căderea comunismului în 1989 care a fost reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat, în urmă cu trei ani.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Cine este Donald Tusk, fostul vopsitor ajuns președinte al Consiliului European

  1. […] Citește câteva date interesante din biografia lui Donald Tusk pe paginaeuropeana.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top