corina cretu iliescuEuroparlamentarul PSD Corina Crețu, cea care, potrivit unor surse de la Bruxelles, urmează să preia portofoliul Politicii Regionale, se află la al doilea mandat în Parlamentul European.

De-a lungul carierei sale politice, Corina Crețu a fost o apropiată a fostului președinte Ion Iliescu, cel care de altfel a și propulsat-o în ierarhiile PDSR, partid devenit ulterior PSD.

Cel mai mare scandal mediatic în care a fost implicată actuala vicepreședintă a Parlamentului European este legat de o posibilă relație intimă de durată cu fostul secretar de stat american Colin Powell. Un hacker român a sustras, din contul personal de email al fostului demnitar american, o serie de mesaje și imagini „de natură personală” primite din partea europarlamentarului român. Deși atât Colin Powell cât și Corina Crețu au negat relația, pe internet au fost făcute publice o parte dintre mesaje și imagini.

Imediat după publicarea mesajelor cu caracter personal, fostul  șef al serviciilor de informații române din perioada comunistă, Mihai Pacepa, susținea într-un interviu publicat de presa americană că protejata lui Ion Iliescu este „‘o sexy spioană”. „Din păcate, am aflat de curând că un mare patriot american și un om onorabil, stimatul general cu patru stele Colin Powell, ar fi căzut victima unei capcane de spionaj. Nu știm cu precizie când a început această legătură și cât de intimă a devenit, Powell negând aventura. Există totuși câteva informații despre cealaltă parte implicată în această relație, care sugerează că a fost turnată în matrița KGB-ului”, scria la aceea dată Pacepa.

Corina Crețu s-a născut la 24 iunie 1967, în București. A urmat cursurile Facultății de Planificare și Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1989), apoi a absolvit diferite cursuri postuniversitare de specializare pe domenii privind instituțiile comunitare, securitatea transnațională sau comunicarea politică.

Din octombrie 1989 și până în ianuarie 1990, a fost economist-stagiar la Centrul de Calcul al Întreprinderii de Mașini-Unelte din Blaj, în ianuarie 1990 transferându-se în funcția de analist-programator la Centrul de Calcul al Întreprinderii de Mașini Unelte din București.

Începând cu luna iunie a aceluiași an, a lucrat ca reporter și publicist-comentator la cotidienele „Azi”, „Cronica Română” și „Curierul Național”.

A îndeplinit funcția de expert la Președinția României, pe timpul mandatului lui Ion Iliescu, în cadrul Cabinetului Purtătorului de Cuvânt (1992-1996). A deținut, pe rând, funcțiile de expert pe lângă Senatul României (1996-2000) și consilier prezidențial, purtător de cuvânt al Președintelui României și șef al Departamentului Comunicării Publice (2000-2004).

În urma votului Camerelor reunite ale Parlamentului, la 20 iunie 2002, a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, funcție pe care a deținut-o timp de doi ani.

În 1996 a devenit membru al Partidului Democrației Sociale din România (PDSR). Din 1997 și până în decembrie 2000 a exercitat funcțiile de secretar executiv al PDSR. La Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat din 21 aprilie 2005, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului, până la 10 decembrie 2006.

Corina Crețu a fost aleasă, la 20 aprilie 2013, la Congresul Partidului Social Democrat, în funcția de vicepreședinte PSD, pe locurile alocate Organizației de Femei.

La alegerile generale desfășurate în noiembrie 2000, Corina Crețu a fost aleasă deputat în Parlamentul României, pe listele PDSR, iar la alegerile generale din noiembrie 2004, a fost aleasă senator de București, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR, demisionând din această funcție la 3 decembrie 2007.

La 27 iunie 2005, a fost aleasă membru în delegația de observatori ai României la Parlamentul European, funcție pe care a ocupat-o până la 31 decembrie 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 este membru al Parlamentului European. La 25 noiembrie 2007 a fost aleasă europarlamentar din partea PSD, iar în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009 a obținut cel de-al doilea mandat de europarlamentar, candidând tot pe listele PSD. La 25 mai 2014, Corina Crețu a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianței Electorale PSD+UNPR+PC.

Între 7 iunie 2012 și 30 iunie 2014, a fost vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și al Comisiei pentru Dezvoltare. Începând cu 15 ianuarie 2007, a făcut parte, pentru diverse intervale de timp, din Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, din Comisia pentru afaceri economice și monetare, fiind și membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe și al Delegației pentru relațiile cu Israel.

La 1 iulie 2014, eurodeputata social-democrată Corina Crețu a fost aleasă, la Strasbourg, după un al doilea tur de scrutin, în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

3 Responses to Cine este Corina Crețu, „protejata lui Iliescu”, propusă comisar european din partea României

  1. Ted spune:

    E jenant ca tocmai noi romanii, care ii iubim pe rusi la nebunie, sa ajungem sa infiltram o cartita fsb-ista in Comisie.

  2. cristoiu spune:

    da tata ce a fost ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top