Jean MONNET

Jean Monnet s-a născut la 9 noiembrie 1888, în oraşul Cognac din Franţa. Cererea sa de înrolare în armată, în Primul Război Mondial, a fost refuzată pe motive de sănătate, în 1914. Pentru a putea să-și servească ţara altfel, Monnet a contactat guvernul francez, înaintându-i o propunere privind o mai bună coordonare a proviziilor de război cu Marea Britanie. Propunerea a fost aprobată, iar preşedintele francez l-a desemnat intermediar economic între Franţa şi aliaţii săi. După ce a dat dovadă de aptitudini profesionale deosebite în timpul războiului, la vârsta de 31 de ani a fost numit Secretar General Adjunct al Ligii Naţiunilor la înființarea acesteia.

 

S-a întors în Cognac în anul 1923, după moartea tatălui său şi a relansat afacerea de familie aflată în declin. În următorii ani, datorită experienţei acumulate în domeniul finanţelor internaţionale, s-a implicat îndeaproape și în reorganizarea finanţelor naţionale din mai multe ţări est-europene, precum România şi Polonia.

În plus, a consiliat guvernul chinez, a ajutat la reorganizarea reţelei de cale ferată din China şi a ajutat la înfiinţarea unei bănci în San Francisco. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Monnet și-a oferit din nou serviciile ţării sale, devenind preşedintele unui comitet franco-britanic înfiinţat pentru a coordona capacităţile de producţie ale celor două ţări. I-a convins pe cei doi lideri ai Marii Britanii și Franței, Winston Churchill şi Charles de Gaulle, să formeze o uniune politică între cele două ţări pentru a lupta împotriva nazismului, dar planul a eşuat în ultimul moment. În 1943, Monnet a devenit membru al Comitetului Francez de Eliberare Naţională, adevăratul guvern francez în exil la Alger, conform EuroStiri.eu.

 

Atunci și-a exprimat în mod clar, pentru prima dată, viziunea privind o uniune a Europei prin care să se recâştige şi să se mențină pacea. În timpul unei reuniuni a acestui comitet, la 5 august 1943, Monnet a declarat: „Nu va exista pace în Europa, dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranităţii naţionale… Țările din Europa sunt prea mici pentru a le putea garanta popoarelor lor prosperitatea şi dezvoltarea socială necesare. Statele europene trebuie să se constituie într-o federaţie …”. În 1944, și-a asumat răspunderea pentru planul naţional de modernizare şi dezvoltare care viza revigorarea economiei franceze şi reconstrucţia ţării după război. Cu toate acestea, după ce planul său a fost acceptat şi executat, a început să-și dea seama că reconstrucţia şi integrarea europeană nu se conturează în ritmul în care și-ar fi dorit şi în modul pe care îl considera optim. În condițiile unor presiuni internaţionale în creştere, Monnet a recunoscut că era timpul să ia măsuri reale în vederea unificării europene şi astfel, alături de echipa sa, a început să lucreze la conceptul de Comunitate Europeană.

La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rostit aşa-numita „Declaraţie Schuman” în numele guvernului francez. Această declaraţie, inițiată şi pregătită de către Monnet, propunea plasarea întregii producţii germano-franceze de cărbune şi oţel sub o Înaltă Autoritate. S-a pornit de la ideea că, odată făcut acest pas de către cele mai puternice două ţări de pe continent, războaiele vor putea fi prevenite în viitor. Primind un răspuns favorabil din partea guvernelor din Germania, Italia, Țările de Jos, Belgia şi Luxemburg, această declaraţie a pus bazele Comunității Europene a Cărbunelui şi Oţelului, predecesoarea Comunității Economice Europene şi ulterior a Uniunii Europene. Monnet a decedat la 16 martie 1979, la Paris.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top