Under-The-Table

În timp ce economia subterană din Germania ocupă o pondere de 13% din Produsul Intern Brut, ţara plasându-se astfel în urma unor state precum Franţa (9,9%), Marea Britanie (9,7%), Irlanda (12,2%), există în Uniunea Europeană și țări care a căror economie gri depășește 30% din PIB.

Bulgaria ocupă primul loc în Uniunea Europeană ca pondere a economiei gri, nefiscalizate, în Produsul Intern Brut, a relatat Rador. Un studiu făcut în comun de o organizaţie sindicală şi de una a patronatului arată că 32% din economia bulgară nu achită taxe şi asigurări. În loc să scadă în condiţiile crizei, sectorul gri se extinde cu aproximativ jumătate de procent pe an. Produsul Intern Brut, realizat în acest sector, depăşeşte 14 miliarde euro. Două milioane de bulgari nu plătesc asigurări de sănătate şi apelează cu regularitate la serviciile secţiilor de urgenţă. Aproape identică este situaţia în privinţa asigurărilor pentru sistemul de pensii.

O parte tot mai mare din fondul de pensii este asigurată într-un mod direct din bugetul de stat. În Bulgaria, forţa de muncă informală este egal împărţită între muncitorii fără contract legal şi persoane fizice autorizate. Proporţia bărbaţilor angajaţi, fără contract, este mult mai ridicată decât a celor angajaţi cu forme legale. Cota celor care nu contribuie la asigurări şi care au cel puţin studii medii este de 70 de procente sau chiar mai mare. Situaţia se complică în ultimii șapte ani în condiţiile crizei economice.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Cine ocupă primul loc în UE ca pondere a economiei gri

  1. […] 24. Cine ocupă primul loc în UE ca pondere a economiei gri? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top