TaracliaUnul dintre liderii minorității bulgare din Republica Moldova a anunțat recent, potrivit presei de la Chișinău, că Raionul Taraclia, din estul țării se va alătura regiunii autonome găgăuze, o altă regiune fierbinte cu orientări proruse, dacă Parlamentul de la Chişinău nu-i va acorda un statut special.

Primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, este nemulțumit de faptul că, potrivit strategiei de descentralizare adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, regiunea în care locuiesc etnicii bulgari ar urma să fie alipit raionului Cahul. Dacă acest lucru s-ar petrece etnicii bulgarii ar deveni minoritate în noua unitate administrativ-teritorială.

„Problema este că acum în Taraclia bulgarii reprezintă 72 la sută din populaţie, iar dacă vom intra în componenţa raionului Cahul, vom fi doar 6 la sută”, a afirmat Serghei Filipov.

Primarul din Taraclia afirmă că în raion ar putea fi organizat un referendum asemenea celui din Găgăuzia. „În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. În Moldova, trăim alături de 200 de ani. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. Odată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova”, a mai spus primarul oraşului Taraclia.

Reprezentanţi locali ai etnicilor bulgari au solicitat încă de anul trecut autonomie administrativă şi culturală şi au propus ca bulgara să fie a doua limbă oficială a regiunii.

Iniţiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc după ce locuitorii din Găgăuzia s-au pronunţat masiv, la referendumul organizat în februarie, în favoarea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală şi a unei eventuale declaraţii de independenţă a autonomiei găgăuze. Etnicii ruşi din Bălţi şi-au cerut, de asemenea, în 2012, autonomia.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, există temeri privind tensiuni în jurul conflictului transnistrean şi eventuale presiuni din partea Moscovei asupra R. Moldova, înaintea semnării Acordului de Asciere cu UE, aşteptată pentru luna iunie.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top