euro UE

 

Săptămâna aceasta, o parte dintre comisiile parlamentare vor vota asupra priorităților pentru bugetul Uniunii Europene din 2017. 11 comisii parlamentare (pentru afaceri externe, agricultură, economie, dezvoltare, drepturile femeii, libertăți civile, pescuit, comerț internațional, mediu, ocuparea forței de muncă și transport) își vor elabora poziția asupra bugetului UE 2017 săptămâna aceasta. Celelalte comisii vor vota în săptămânile următoare. Votul în plen asupra poziției Parlamentului, ce va fi întocmită de comisia pentru bugete, este programat pentru 26 octombrie.

Cum funcționează

Comisia Europeană propune bugetul UE pentru anul următor. Cifrele finale vor fi aprobate de Parlament și statele membre UE în cadrul Consiliului. Deoarece Consiliul tinde să propună cifre mai mici prin comparație cu cerințele Parlamentului, cele două instituții intră în negocieri pentru a ajunge la un acord. Negocierile au loc după votul Parlamentului din octombrie și poartă numele de procedura de conciliere. Această procedură durează cel mult 21 de zile și ar putea avea loc în noiembrie. La sfârșitul acestei luni, deputații europeni vor vota asupra rezultatului negocierilor.

Cifrele din 2017

Comisia Europeană a propus pentru anul viitor un buget cu plăți în valoare de 134,9 miliarde de euro și cu 157,7 miliarde de euro în angajamente. Angajamentele reprezintă banii pe care UE se angajează să îi cheltuiască pe programe și pot depăși perioada de un an. Plățile reprezintă cheltuielile prevăzute strict pe perioada de 12 luni.

Consiliul dorește să reducă acest buget cu 1,3 miliarde de euro în angajamente (-0,81%) și cu 1,1 miliarde de euro în plăți (-0,82%). Conform Parlamentului, prioritățile bugetare trebuie să fie în continuare abordarea imigrației și a crizei refugiaților, cu susținerea în paralel a redresării economice.

Revizuirea cadrului financiar multianual

Bugetul pe 2017 va fi al patrulea din cadrul financiar multianual al Uniunii Europene. Când bugetul pe termen lung a fost adoptat în 2013, Parlamentul a insistat și a obținut de la guverne o revizuire la jumătatea termenului, care va avea loc în această toamnă și va influența negocierile pentru cheltuielile din 2017.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top