„Oaia este o statuie vie. Uitaţi-vă cât de frumos este acest animal pe păşunile verzi ale ţării. Frunza o are toată lumea, dar oile ca în România nu. Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a fost declarația lui Petre Daea care a stârnit ilaritate printre români.

Bășcălia care s-a făcut pe seama „poetului“ a lăsat să treacă neobservată o decizie a lui Petre Daea luată în calitate de ocupant al fotoliului de ministru al agriculturii, care îi afectează însă pe toți românii. Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei, a declarat că au fost trimiși experți pentru a cumpăra diverse produse din supermarketurile occidentale, pentru a le compara apoi cu cele vândute de aceleași branduri pe piața locală. „Poate este vorba de rămășițele unui apartheid – pentru unii mâncarea trebuie să fie de o calitate mai bună, pentru alții, în Europa de Est, de calitate mai proastă! E revoltător”, a declarat acesta. În România, Petre Daea a decretat însă, senin ca de obicei: „Să fie foarte clar: nu putem, nu avem competența legală de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Nu te poți duce cu sacoșa să iei din magazin, nu ne jucăm cu plasa aici. Acestea sunt aventuri, iar noi nu suntem aventurieri aici”, a completat Daea.

Faptele lui Daea nu l-au lăsat indiferent pe Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, mai ales că euroalesul clujean este unul dintre cei care au luptat constant pentru ca Uniunea Europeană să adopte o legislație care să pedepsească drastic dublul standard de calitate al alimentelor. „Îi solicit public premierului Sorin Grindeanu să îl demită pe ministrul Agriculturii, Petre Daea! Premierul Grindeanu trebuie să îl demită de îndată pe ministrul agriculturii după refuzul nejustificat al acestuia de a verifica standardele produselor existente în România. Discuţiile despre existenţa unor standarde duble pentru produsele comercializate în statele din Estul şi Vestul Europei sunt de notorietate publică, subiectul fiind dezbătut inclusiv la nivelul Parlamentului European. Ţări precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au anunţat recent demararea unor controale la sânge în acest sens, astfel încât consumatorii să ştie dacă într-adevăr, deşi există ambalaje şi mărci identice, ingredientele sunt diferite în vechea şi noua Uniune Europeană.
Din păcate România, prin vocea ministrului Agriculturii, Petre Daea, a spus că nu îşi permite astfel de aventuri. Acest lucru este expresia unui dispreţ profund faţă de toţi cetăţenii români cărora li se interzice dreptul de a cunoaşte ce consumă şi dacă sunt sau nu cetăţeni de mâna a doua în Uniunea Europeană. Probabil că nu întâmplător Guvernul socialist dorește ca «oaia» să devină simbolul României care îşi trăiește balada Mioriţa în fiecare zi, acceptându-şi cu fatalitate soarta. Cred cu tărie că România trebuie să demonstreze că este în stare să îşi apere consumatorii şi propriile interese astfel încât să fie respectată la nivel european. Însă, cu atitudini de genul celor exprimate de ministrul Agriculturii, niciodată România nu va fi respectată!”, a tunat Buda.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top