bursa1-465x390Monedele statelor din Europa Centrală şi de Est nu au înregistrat luni deprecieri semnificative în raport cu moneda euro, spre deosebire de alte economii emergente, care au fost afectate de prăbuşirea bursei chineze, transmite Bloomberg.

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,2% în raport cu moneda euro, în timp ce leul românesc şi forintul ungar s-au depreciat cu doar 0,1%. În schimb, rubla rusească s-a depreciat cu 3,2%, randul sud african a scăzut cu 2,6%, iar lira turcească a pierdut 1,8% în raport cu moneda euro.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, precum şi principalele burse europene. Cotaţia petrolului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şase ani şi jumătate, iar indicele Bloomberg, ce regrupează 22 de materii prime, a atins cel mai redus nivel înregistrat în ultimii 16 ani.

‘Chiar dacă trendul general este unul negativ, există unele diferenţe în rândul monedelor economiilor emergente pe baza impactului preţului materiilor prime’, a declarat Wolfgang Ernst, analist la Raiffeisen Bank International AG. Europa Centrală şi de Est are puţine legături comerciale directe cu China şi în plus o scădere a preţului petrolului este în avantajul său. Cu toate acestea, Wolfgang Ernst avertizează că, dacă Rezerva Federală americană continuă cu planurile sale de majorare a dobânzii de bază, va fi mai greu pentru monedele statelor din Europa de Est să fac faţă presiunilor globale, potrivit economica.net.

 

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top