ViorelBadea_PNL Diaspora

Senatorul PNL Viorel Badea (47 de ani), ales în Circumscripția Europa-Asia, a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat site-ului nostru, despre situația politică din Republica Moldova de după alegerile din 30 noiembrie, dar și despre prioritățile președintelui Klaus Iohannis în relația cu frații de dincolo de Prut.

PaginaEuropeană.ro: V-ați implicat în campania pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova și i-ați sprijinit pe cetățenii moldoveni care trăiesc în Diaspora. Cu toate acestea, au votat puțini moldoveni. Ce i-a împiedicat pe aceștia să se prezinte masiv la urne și cum apreciați votul lor?

Viorel Badea: Este adevărat, am fost prezent în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova alături de Partidul Liberal Democrat din Moldova, partenerul PNL în cadrul Partidul Popular European. Din păcate, numărul basarabenilor care au votat în diaspora, nu a fost atât de mare pe cât ne-am fi dorit noi, însă o largă majoritate a alegătorilor și-au exprimat votul în favoarea opțiunii pro-europene a Republicii Moldova. Sunt convins ca autoritățile de la Chișinău, vor înțelege că este foarte necesară introducerea unor măsuri care să încurajeze participarea la vot la basarabenilor din Diaspora, printre care adoptarea votului prin corespondență și crearea colegiilor electorale pentru Diaspora.

Citește și:

Revoltă la Chișinău: Comuniștii cer excluderea lui Voronin din partid!

PaginaEuropeană.ro: Partidele pro-europene împreună au câștigat alegerile legislative din Republica Moldova, deși un număr mare au înregistrat și partidele pro-ruse. Ați prevăzut un astfel de rezultat?

Viorel Badea: Absolut! Cunoscând foarte bine profilul structural pro-european al electoratului din Republica Moldova, am avut convingerea pe care am făcut-o publică pe pagina mea de Facebook înainte de anunțarea rezultatelor finale, că partidele din cadrul Alianței pentru integrare europeană vor câștiga alegerile din 30 noiembrie. Cu toate acestea, competiția nu a fost deloc ușoară, în condițiile în care Rusia a investit foarte mult în susținerea politico-financiară și mediatică a formațiunilor politice anti-europene de la Chișinău.

PaginaEuropeană.ro: Cât este de important pentru minoritatea română din Ucraina rezultatul alegerilor din Republica Moldova?

Viorel Badea: Practic, Republica Moldova, ca și Ucraina, a avut de făcut o alegere clară: Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică, a avut de ales între trecut și viitor, între civilizație și grobianism. În acest context, comuniunea de interese geopolitice și economice moldo-ucraineană a fost evidentă  și manifestă, în condițiile în care președintele ucrainean Poroshenko a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, în timpul campaniei electorale, fiind prezent chiar în regiunea Bălți, acolo unde trăiește o importantă comunitate ucraineană. Pentru comunitatea românească din Ucraina (în special pentru românii basarabeni din regiunea Cernăuți, Noua Suliță și Herța și din Sudul Basarabiei – Odessa, Ismail) este foarte important ca Republica Moldova să își asume un viitor european, în special după ce Ucraina a decis să meargă pe cartea occidentală.

Citește și: 

Cum a fost sprijinită Republica Moldova de Parlamentul European în 2014

PaginaEuropeană.ro: În Republica Moldova există mai multe trusturi media și publicații în limba rusă, iar accesul presei românești este redus. Există o puternică propagandă pro-rusă. Sunt șanse reale ca Parlamentul României să se implice în reactivarea postului național public de televiziune (TVR)?

Viorel Badea: Deși în Republica Moldova limba de stat este limba română, peste 70% din presa scrisă este în limba rusă. De asemenea, oferta companiilor de televiziune prin cablu este preponderent pro-rusească, ceea ce face ca mediul informațional din Basarabia să fie unul captiv intereselor pro-moscovite. În acest context, mass-media românească (atât cea scrisă, cât și cea audio-vizuală) este aproape inexistentă. Permanent, autoritățile române au avut pe agenda discuțiilor bilaterale modul în care este respectat statutul Televiziunii Române în Republica Moldova. Actualmente, TVR și-a deschis o filială la Chișinău si sperăm ca, în cel mai scurt timp, să revină pe frecvența de unde a fost eliminată în mod abuziv în 2007.

PaginaEuropeană.ro: „Legea pentru susținerea libertății Ucrainei 2014” prevede sancțiuni extinse în domeniile energetic, militar și financiar contra Rusiei și aliaților acesteia, anume acordarea statutului special de aliați non-NATO: Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și acordarea unei asistențe armatei ucrainene și refugiatilor. De ce țările amintite trebuie să primească acest statut?

Viorel Badea: De acest statut beneficiază și alte 15 state din lume, printre care Japonia, Australia, Israel, Argentina, deci nu este vorba de o noutate absolută. În plus, Statelor Unite ale Americii și Europa au interese comune în menținerea securității pe flancul estic al NATO și, de asemenea, în menținerea integrității teritoriale a Ucrainei. Cu siguranță, legea care stipulează acordarea acestui statut și care, din informațiile pe care le am, nu este încă operațională, a rezultat în urma unor discuții bilaterale cu autoritățile statelor co-interesate de adoptarea acestui text de lege.

iohannis

PaginaEuropeană.ro: Preşedintele Klaus Iohannis va efectua prima sa vizită oficială în această calitate în Republica Moldova, care va avea loc pe 22 şi 23 ianuarie 2015. Șeful statului român va avea întrevederi și cu liderii formaţiunilor politice din Republica Moldova şi va ţine un discurs public la una dintre universităţile din Chișinău. Credeți că președintele urmărește unificarea celor două state?

Viorel Badea: Reunificarea celor două state românești este un ideal național pe care bunicii și străbunicii noștri ni l-au transmis din generație în generație, este o prioritate politică și spirituală absolută a oricărui român, indiferent de poziția pe care acesta o are în societatea noastră! Reunificarea este parte a alcătuirii noastre genetice. Cu toate acestea, trebuie să avem conștiința faptului că reîntregirea neamului românesc este o lucrare a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, nu este un atribut exclusiv al românilor din țară. Iar presedintele tuturor românilor, domnul Klaus Iohannis a spus-o într-un mod foarte clar și apăsat: Unirea este ceva ce doar Bucureştiul poate oferi şi doar Chişinăul poate accepta.

andreea-pocol

Material realizat de Andreea POCOL

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

2 Responses to Badea: “Unirea cu Moldova, o prioritate politică și spirituală”

  1. […] ani), ales în Circumscripția Europa-Asia, a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat site-ului paginaeuropeana.ro, despre situația politică din Republica Moldova de după alegerile din 30 noiembrie, dar și […]

  2. Dan Popa spune:

    Din pacate, unirea nu doar Bucurestiul o poate oferi, ci si Moscova…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top