ponta-si-iohannis

Eurodeputatul Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a susținut că accesul ţării noastre la spaţiul Schengen poate fi periclitată de atitudinea președintelui Klaus Iohannis. „România trebuie să fie conştientă că aparţine proiectului Uniunii Europene şi că sunt momente când solidaritatea şi cooperarea trebuie să se afirme fără rezerve. Acesta era unul dintre acele momente. Poziţia inutil musculoasă adoptată de preşedintele României poate fi de natură a periclita accesul parţial al ţării noastre la Schengen”, a spus eurodeputatul. În replică, Daniel Buda, membru al Grupului PPE, susține că este imoral ca reprezentanții PSD să-l atace pe Iohannis. “Constat cu surprindere faptul că unii reprezentanti ai PSD de la Bruxelles încearcă să inducă în spaţiul public ideea conform căreia România va rata aderarea la Spaţiul Schengen din cauza poziţiei avute de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European privind cotelor obligatorii de imigranţi. Ţin să le reamintesc colegilor de la PSD faptul că poziţia avută de domnul preşedinte al României cu privire la cotele obligatorii a fost determinată de informațiile tehnice furnizate de premierul Victor Ponta. Este imoral ca reprezentanții PSD să acuze poziţia preşedintelui Iohannis, în condiţiile în care premierul provenit din acelaşi partid afirmă în toate poziţiile publice faptul că România poate accepta doar 1785 de imigranţi, nici mai mult, nici mai puţin. Am fost cu toții în ultimele luni martorii unui fenomen deosebit de important, criza refugiaților ce a relansat, pe de-o parte apleurile naționaliste iar, pe de altă parte, a reiterat nevoia de solidaritate europeană și responsabilitate. Criza refugiaților reprezintă însă un test deosebit de important nu doar pentru Uniunea Europeană ca întreg ci și pentru fiecare stat membru, implicit pentru România. Reuniunea minștrilor Afacerilor Interne europeni din 23 septembrie a avut drept rezultat aprobarea formulei de relocare a 120.000 de persoane. România a fost, alături de Cehia, Ungaria și Slovacia considerată drept unul din marii opozanți ai formulei cotelor. Presa românească a fost în ultimele zile dominată de critici în această direcție, orientate cu precădere împotriva președintelui României. Acuzele sunt însă, din perspectiva mea, nefondate în baza următoarelor aserțiuni: preşedintele Klaus Iohannis a fost acuzat în special de periclitarea poziției României prin ralierea la poziția Ungariei, Cehiei și Slovaciei. Totodată i-a fost repoșat că a transmis un mesaj profund antieuropean și un sentiment de nepuțință și de negare a solidarității. Asumpțiile de acest gen sunt însă complet eronate pentru că nu au în vedere cadrul mai larg de adoptare al acestei decizii. Președintele României este responsabil de aplicarea politicii externe a țării dar nu poate stabili de unul singur poziția României cu privire la un anumit fenomen”, a precizat Buda.

Daniel BUDA

“Datele de ordin tehnic legate de capacitățile de primire și gestionare a numărului de refugiați sunt evaluate și stabilite la nivelul guvernului. Președintele operează cu datele pe care guvernul i le furnizează. De vreme ce guvernul a apreciat capacitățile României ca fiind restrânse la posibilitatea primirii unui număr de 1785 de refugiați, este clar că Președintele nu putea adopta o poziție fundamental opusă care ar fi depășit capacitățile statului român. Mai mult decât atât, poziția României cu privire la exodul imigraționist a fost stabilită în cadrul reuniunii CSAT, din data de 17 septembrie, alături de reprezentanți ai guvernului României. Cred astfel că e complet imoral ca președintele să fie criticat pentru această atitudine. Decizia a fost adoptată în baza datelor oferite de guvern și agreată în cadrul întânirii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Dincolo de aceste aspecte însă, cred că este esențial și de apreciat capacitatea Președintelui Klaus Iohannis de a se replia la timp. Astfel, în cadrul Consiliului European informal acesta s-a solidarizat poziției comun europene și a militat pentru abordarea cauzelor migrației prin intervenția politico-diplomatică în Siria, Libia, etc. și prin întărirea frontierei externe a UE. Cred că această poziționare este deosebit de importantă și ilustrează adaptabilitatea rapidă a președintelui, atât de necesară în vederea susținerii poziției României în plan extern. Unanimitatea nu a fost prezentă în cadrul reuniunii JAI dar consensul european poate fi reafirmat acum, iar România trebuie să fie solidară statelor europene. Am văzut zilele acestea că atât Cehia, Slovacia şi Ungaria, ţări care au votat în Consiliu împotriva cotelor, analizează acum contestarea acestora la Curtea Europeană de Justiţie. Cred că poziţia României acum trebuie să fie o poziţie de solidaritate față de țările care nu mai pot gestiona situația. Solidaritate trebuie să existe dincolo de cifre, dincolo de calculele contabilicești oriunde ar fi fost făcute ele. Subliniez însă, încă o dată, necesitatea concentrării tuturor eforturilor în țările furnizoare de imigranți pentru a fi eliminate cauzele care generează acest fenomen migraţionist. De aceea, sper ca Guvernul lui Victor Ponta să nu atace cotele obligatorii la Curtea Europeană de Justiţie”, a concluzionat Daniel Buda.

Citește și:

Drama românilor din Irlanda: 16 ore de muncă = 5 euro!

Un român din Paris către Iohannis: “Liric vorbind, sunteți Iliescu”

Istorii regăsite din sânul Casei Regale: “Eram îngrijoraţi că l-ar putea iniţia în practica homosexualităţii”

Mesajul sfâșietor al unui român, înainte de a muri exploatat în Italia

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

One Response to Avertismentul unui euroales pentru Ponta: “Sper să nu facă asta”

 1. saba spune:

  Ma intreb cum a fost posibil ca un profesor de istorie si geografie sa fie propus pentru „Comisia pentru Dezvoltare Regională” a UE? Numai asa pentru ca este membru PSD si a fost O LUNA Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe? Poate si pentru ca cunoaste cunoscute: engleză, franceză şi bulgară – si deci a participat la Programul United States Information Agency (U.S.I.A.). Acuma inteleg de unde-i vin .. sfaturile.
  „sunt momente când solidaritatea şi cooperarea trebuie să se afirme fără rezerve” – foarte adevarat, dar nicaieri nu trebuie spus ca si .. fara sa gindesti inainte. Ca sa fiu mai clar: sa gindesti la interesele propriului popor. Si aici este, intr-adevar, si greseala poporului: nu l-a ajutat pe Johannis sa gindeasca. In alte tari, alea mai avansate, popoarele si-au presat conducatorii sa se mai descotoroseasca de surplus (mai ales de ala mai putin corespunzator propriilor interese). Deci aia au ales si restul la .. gunoi. Si sa nu uitam ca Drepturile omului interzic sa obligi refugiatul sa contribuie la dezvoltarea economiei daca munca nu i se potriveste. Deci, sta si de pomana, il si pregatesti (eventual) si apoi pleaca unde vrea (sigur). Exact ca si absolventii universitari. Dar Klaus gindeste, fara indoiala. Pur si simplu nu stie si nu vede sau nu-i npasa decit de .. pernuta lui. Ce anume imi aminteste de intratul Romaniei in razboi alaturi de Germania? Aaa, da: „splidaritate fara rezerve” – chestie de istorie domnule eurodeputat Victor Boştinaru. Apropo, ce ne puteti spune despre dezvoltarea Romaniei in ..regiune? Fonduri europene cu dedicatie sau rata dobinzilor conforme cu Bruxelul?
  Domnul Daniel Buda, cit pe aci sa va felicit dar m-am oprit la timp. Daca l-ati fi citit pe Guvernator:
  http://www.paginadebanci.ro/isarescu-tinta-de-aderare-la-euro-in-2019-nu-mai-e-fezabila/
  ati fi inteles ca nu-i dracul chiar asa negru, pentru ca nu este de loc – Romania nu intra si nu adera la nimic, pentru ca si fara refugiati .. scroafa nu mai prinde Craciunul. Chestia cu informarea data presedintelui de catre premier, este subtire – Arghezi spunea: „Cel ce gândeşte singur şi scormone lumina / A dat o viaţă nouă..”
  Si pina la urma, domnule Daniel tot va felicit: „Cred că poziţia României acum trebuie să fie o poziţie de solidaritate față de țările care nu mai pot gestiona situația… necesitatea concentrării tuturor eforturilor în țările furnizoare de imigranți pentru a fi eliminate cauzele care generează acest fenomen migraţionist”. Si totusi .. v-ati invirtit de o concluzie aiurea. Adica de ce Romania trebuie sa accepte „cotele obligatorii” (120,000 in loc de 1,785). Sunt cifre, dar si 600 EUR/luna timp de 6 luni maximum (plus inca 3 luni in mod exceptional si conform legii romanesti) sunt tot cifre pe care cind incepi sa le socotesti te apuca boala. „Pai de ce mai Voineo?” Sau mai bine spus: DE UNDE???
  Imi cer scuze Redactiei, dar uneori revolta nu are sau nu trebuie sa aiba limite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top