Parlamentul EuropeanO regulă internă din Parlamentul European le interzice deputaților să-și mai angajeze rude pe posturile bine remunerate de consilieri sau asistenți personali. Această regulă nu îi poate împiedica însă, de exemplu, pe europarlamentari să angajeze apropiați ai colegilor de partid sau chiar rude ale acestora.

Lunar, un europarlamentar primește, pe lângă salariul net de 6.200 de euro ( 7.900 de euro brut), din partea Parlamentului European, un buget fix din care acesta își poate plăti colaboratorii și unul din care își poate acoperi cheltuielile biroului său. Din primul buget poate plăti inclusiv diverse servicii, de exemplu rapoarte sau expertize pe diverse teme realizate de diferiți experți.

Bugetul lunar pentru cheltuielile cu personalul – asistenți sau alți colaboratori – este de 21.209 euro, iar cel pentru cheltuielile cu biroul de 4299 euro.

Europarlamentarul are însă dreptul de a stabili cuantumul remunerației oferite colaboratorilor săi de la Bruxelles și de Strasbourg, dar și numărul acestora, atâta timp cât se încadrează în bugetul stabilit. Asistenții acreditați la Strasbourg sau la Bruxelles primesc însă salarii după o grilă stabilită de regulamentele PE, grilă conform căreia salariul minim este de 1.619 euro. La acest salariu un asistent acreditat mai poate obține și alte beneficii. De asemenea, poate primi și sume suplimentare din bugetul europarlamentarului, ca plăți pentru diverse proiecte separate care îi sunt încredințate.

fonduri europene 4Citește și: Euroalegeri 2014: un europarlamentar va câștiga peste 40 de salarii minime din RomâniaViitorii europarlamentari români vor câștiga, doar din salariu, în Parlamentul European, aproape de cinci ori mai mult decât colegii lor din Camera Deputaților de la București.

Viața asistenților europarlamentarilor nu este însă una foarte ușoară și nu mereu sunt foarte bine plătiți. Salariile lor depind în mare măsură de experiența și pregătirea pe care o au, dar și în funcție de responsabilitățile care le sunt încredințate.

În precedentul Parlament European, cei 33 de europarlamentari români din PE au avut în total 195 de asistenți acreditați și locali, după cum urmează:

europarlamentar asistenți acreditați asistenți locali total
Elena Oana ANTONESCU (PDL) 3 3 6
Elena BĂSESCU (PDL) 2 5 7
Sebastian Valentin BODU (PDL) 3 3
Victor BOŞTINARU (PSD) 2 5 7
Minodora CLIVETI (PSD) 4 5 9
Corina CREŢU (PSD) 2 3 5
George Sabin CUTAŞ (PC) 2 19 21
Vasilica Viorica DĂNCILĂ (PSD) 3 3
Ioan ENCIU (PSD) 2 3 5
Eduard-Raul HELLVIG (PNL) 2 1 3
Cătălin Sorin IVAN (PSD) 3 2 5
Petru Constantin LUHAN (PDL) 2 1 3
Monica Luisa MACOVEI (PDL) 3 2 5
Marian-Jean MARINESCU (PDL) 3 6 9
Iosif MATULA (PDL) 3 3
Norica NICOLAI (PNL) 4 4
Rareş-Lucian NICULESCU (PDL) 2 3 5
Ioan Mircea PAŞCU (PSD) 3 2 5
Cristian dan PREDA (PDL) 2 3 5
Daciana Octavia SÂRBU (PSD) 2 3 5
Adrian SEVERIN (PSD) 2 5 7
Ovidiu Ioan SILAGHI (PNL) 2 2
Csaba SÓGOR (UDMR) 2 2 4
Theodor Dumitru STOLOJAN (PDL) 2 2 4
Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU (PRM) 2 5 7
Silvia-Adriana ŢICĂU (PSD) 2 5 7
László TŐKÉS (UDMR) 2 7 9
Traian UNGUREANU (PDL) 3 1 4
Corneliu Vadim TUDOR (PRM) 1 5 6
Adina-Ioana VĂLEAN (PNL) 3 4 7
Renate WEBER (PNL) 2 3 5
Iuliu WINKLER (UDMR) 3 2 5
Dan Dumitru ZAMFIRESCU (PRM) 1 9 10
Total: 79 Total: 116 Total: 195

*europarlamentarii sunt semnalați potrivit partidului politic din România de pe listele cărora au fost aleși
* datele privind numărul asistenților dar și numele acestora pentru fiecare europarlamentar sunt disponibile pe site-ul PE.

Acest articol este proprietatea Pagina Europeană și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Articole similare

4 Responses to Europarlamentarii români își vor angaja zeci de asistenți plătiți cu peste 1.500 de euro

  1. pentia spune:

    Stimabile autor (sau traducator), de la Caragiale citire, in romaneste se spune „remuneratie” nu „renumeratie”, chair si pentru europarlamentari.

  2. […] În precedentul Parlament European, cei 33 de europarlamentari români din PE au avut în total 195 de asistenți acreditați și locali. VEZI CARE A FOST EUROPARLAMENTARUL ROMÂN CU CEI MAI MULȚI ASISTENȚI pe paginaeuropeana.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top